Sotong Masak Lemak Tempoyak Cili Padi

5:45 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Nasi sudah tanak. Lauk-pauk sudah terhidang di atas meja. Beberapa kali mengintai pintu pagar dari pintu dapur tetapi tidak terlihat kelibat Encik Suami dan Firdaus. Biasanya pukul 4:45 petang sudah terdengar suara Firdaus yang terburu-buru masu dapur dan bertanya: Mommy masak lauk apa?

Melihat jam sudah menghampiri pukul lima petang, rasa cemas juga orang yang ditunggu tak kunjung tiba. Masuk dapur, keluar dapur! Pukul 5:20 petang! Baru teringat rupanya minggu ini selama empat hari dari Isnin hingga Khamis, Firdaus mengikuti latihan choral speaking di sekolah rendah. Hari ini Firdaus ke sekolah agama dan keluar pada pukul 5:20 petang!

Tepuk dahi! Tanda-tanda kelupaan sudah jelas menunjukkan faktor usia yang semakin senja! Padahal kita ikut Encik Suami hantar Firdaus ke sekolah agama selepas mereka solat Jumaat di Masjid Kampung Bugis.  Allahu Akbar.

Kita beralih cerita di dapur. Salah satu lauk yang Amie sediakan petang ini ialah Sotong Masak Lemak Tempoyak Cili Padi. Sebelum sampai ke rumah petang tadi, kami sempat singgah beli sotong segar. Saiznya kecil-kecil saja. Marilah kita carikan bahan-bahan yang boleh digunakan untuk mengolah sotong supaya menjadi lauk yang sedap.


Sotong Masak Lemak Tempoyak Cili Padi
Bahan-bahan:
  • 15 ekor sotong cumi - bersihkan - kelar sedikit
  • 1 cawan air
  • 1/2  santan pekat
  • 3 batang kacang panjang - hiris serong
  • 2 helai daun kunyit - siat dan simpul
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1 keping asam gelugur - jika perlu untuk tambah rasa masam
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 15 tangkai cili padi
  • 2 cm kunyit hidup
  • 4 sudu besar tempoyak
Cara memasak:
  1. Masukkan bahan kisar, serai dan air ke dalam periuk.
  2. Setelah mendidih, masukkan santan pekat. 
  3. Apabila kuah mula mendidih, masukkan kacang panjang dan sotong.
  4. Perasakan dengan garam  / gula / perasa pilihan.
  5. Jika kuah kurang masam, boleh masukkan asam keping.
  6. Apabila sotong sudah kembang, masukkan daun kunyit.
  7. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
  8. Keluarkan asam keping (jika masukkan asam keping).

Sotong Masak Lemak Tempoyak Cili Padi


Belanja sekeping gambar kelas Firdaus sempena Majlis Penutupan Bulan Kemerdekaan 2023. Mana budak kecil itu ya?


Sebentar lagi sampailah Encik Suami dengan Firdaus.
Jemput makan sama.
Kawan-kawan masak apa hari ini?

8 comments

  1. Uncle ni tempoyak kureng.... tapi sotong lajuuuuu!

    BalasPadam
  2. Hati seorang emak kan...selalu risau akan anak-anaknya.Doa tak pernah putus untuk anak-anak
    Oh,boleh pelbagaikan seafood untuk masak tempoyak yer..Nampak sedap...

    BalasPadam
  3. Menariknya…bolehlah saya cuba masak begini.

    Daus di baris belakang kiri.
    Comelnya semua berbaju tradisional.

    BalasPadam
  4. Dah lama saya tak masak sotong gulai macam ni. Kuah ya yg gurih, pekat dan sedikit asam memang selalu naikkan appetite 😄👍. Apalagi kalo pedas juga.

    BalasPadam
  5. Sesekali masak sotong masak lemak tentu sedap. Kak Amie masak, of courselah sedap! Kadang mungkin kita ni banyak fikir kot kan sampai terlupa. Saya pun kalau encik suami lambat sikit dari kebiasaan pun dah cemas juga.

    BalasPadam
  6. Tentu sedap sotong dimasak lemak cili padi, sy belum pernah cuba.

    BalasPadam
  7. adehhhh kak amie ni saja je tunjuk sotong ya... tahu laa sy dah lama x mkn sotong hahaha

    BalasPadam
  8. SA x ernah masak sotong lemak tempoyak..nampak menarik la Kak Amie..boleh la cuba nanti ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe