Sambal Tempoyak Petai Sama Terung Pipit dan Udang

3:01 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Teringin sangat nak makan sambal tempoyak dengan petai, bubuh sekali terung pipit serta ikan bilis. Oleh kerana tidak ada ikan bilis, kita gantikan dengan udang basah. Cilinya pula, tidak ada cili padi warna hijau. Jadi gunakan saja cili padi merah yang ada, dengan tambahan cili besar. Jadi, warnanya pun tidaklah semeriah kebiasaan tetapi rasanya tetap lazat! Kunyit hidup pula tidak ada, tapi daun kunyit ada! Eh, sebenarnya malas nak korek kunyit hidup yang ditanam dalam pasu. Jadi, gunakan saja serbuk kunyit. 

Sambal Tempoyak Petai Sama Terung Pipit dan Udang

Bahan-bahan:
  • 4 sudu besar tempoyak
  • 1 cawan isi petai - jika mata petai besar, bolehlah hiris dua
  • 1 cawan terung pipit - digoreng hingga layu
  • 1 cawan isi udang segar
  • 2 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 1 labu bawang besar - hiris kasar
  • 3 tangkai cili besar hijau - hiris
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:

  • 2 sudu besar udang kering
  • 15 tangkai cili padi (sebaiknya gunakan yang warna hijau)
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit (sebaiknya gunakan kunyit hidup)

Sambal Tempoyak Petai Sama Terung Pipit dan Udang

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api sederhana sehingga pecah minyak.
  2. Kemudian masukkan udang, petai dan juga terung pipit serta tempoyak.
  3. Gaul rata dan kemudian masukkan bawang besar, hirisan cili hijau dan daun kunyit.
  4. Taburkan garam / gula / perasa pilihan.
  5. Kacau beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.

Sambal tempoyak dari entri sebelumnya:

SAMBAL TEMPOYAK TERUNG PIPIT SAMA UDANG & PETAI

SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS DENGAN PETAI & TERUNG PIPIT

15 comments

  1. Eh, sini pun ada udang. Tapi nampaknya lauk udang Kak Amie lagi meriah sebab ada petai dan terung pipit 😍😍😍

    BalasPadam
  2. Walaupun byk bahan yang diganti, tapi tetap nampak sedap sambal tempoyak petai tu. Yang penting rasa petai hehe. Terung pipit ni dulu ada tumbuh di belakang rumah, byk buahnya tapi kami tak reti makan. Selalu bagi dekat org je hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Susah nak jumpa terung pipit di LD. Masak banyak, boleh makan ulang-ulang.

      Padam
  3. dah lamanya tak tgk lauk2 Amie. tengok lah ni. bukak2 je terus jadi lapar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lama kita tak berkunjung-kunjungan rupanya.

      Padam
  4. Wah sedap nii . Bertambah nasi kalau dengan menu ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu CCL. Tak muat dah perut, tapi selera terus minta tambah hahahaaa.

      Padam
  5. Wak tak makan tempoyak
    Wak tak makan petai
    Wak tak suka terung pipit
    Pilih udangnya aje boleh?

    BalasPadam
  6. Lauk jahat ni...
    Boleh membuatkan periuk nasi bocor( pinjam ayat SK)
    hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaaa... apa susah periuk nasi bocor, boleh tampal balik.

      Padam
  7. Menarik pula bila sambal tu digabungkan dengan terung pipit.. selalu Sha guna buat masak lemak pucuk ubi tumbuk je.. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya memang suka gandingkan dengan terung pipit. Sedap.

      Padam
  8. ini yang buat makan nasi bertambah nanti ni...sedapnya...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe