Hidangan Merdeka Minyak

8:48 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jumpa lagi dengan cerita dari dapur. Apabila sedang edit gambar untuk dijadikan entri, baru perasan hari ini masak tanpa menggunakan minyak. Hanya rebus dan panggang sahaja.

Hidangan Makan Tengah Hari / Malam


Ikan Jenahak Panggang.

Ikan jenahak ini Amie panggang dengan lapik daun pisang. Hanya lumur sedikit garam dan serbuk kunyit.


Hasilnya, ikan agak garing.



Sayap ayam ini pula Amie panggang dalam air fryer. Terlebih garing juga tapi isinya masih lembut. Hari ini ada ikan dan ayam. Firdaus hendak makan ayam. Jadi, panggang sahajalah. Senang cerita.

Sayur Bening Petola

Sayurnya pula, hanya masak bening. Sayur bening petola, ditambah kentang, lobak dan suhun serta perencah bawang dan udang kering. Kalau hendak hirup kuahnya yang sedap, kenalah nikmati sayur bening  ketika masih panas.


Nasi Beras Bario

Hari ini habiskan stok beras bario. Cantik nasinya, kecil-kecil butirannya. Entah bila lagi hendak ke Kundasang. Boleh beli lagi pelbagai beras kampung di sana.


Pagi tadi sempat melawat tanaman Wak Kamil. Petik beberapa biji belimbing buluh. Balik rumah hiris-hiris campur dengan cencaluk. Tambahkan hirisan cili padi, bawang merah dan petai.



Buah Limau Sunkist


Inilah lauk-pauk kampung yang simple dimple!
Sekian.

11 comments

  1. Sedap2nyer menu
    Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  2. Rasa nak pindah duduk sebelah rumah Kak Amie la. Boleh tumpang makan menu2 sihat ni. Mesti lepas tu cepat kurus! Hehe. Selamat Hari Merdeka Kak Amie!

    BalasPadam
  3. Oh, sy ingatkan nama restorannya Merdeka Minyak, hihi.

    BalasPadam
  4. uih sedapnya kak, tak guna minyak pun sedap... ikan tu bakar simple gitu dapat makan dengan air asam pun terus rasa sedap betulkan

    BalasPadam
  5. bagus masakan sihat. saya perati je pinggan legend tu. hehe

    BalasPadam
  6. ikan jenahak tu kalau makan dgn nasi panas2 betul2 umphhh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe