Sambal Tempoyak Terung Pipit Sama Udang & Petai

12:10 PTG

Cerita petang kelmarin : Puas mencari baki ikan bilis dalam plastik warna biru yang diletak atas meja dapur. Beberapa hari sebelum itu Amie masak sayur perencah ikan bilis. Seperti biasa, selepas makan Encik Suami akan tolong kemas dapur termasuk cuci pinggan mangkuk. Setelah disiasat rupanya ikan bilis termasuk barang yang 'dikemas' Encik Suami masuk tong sampah. Aduhai! 

Macam terbantut rasanya nak masak Sambal Tempoyak Dengan Ikan Bilis, Petai & Terung Pipit!

Tiba-tiba teringat ada lebihan udang basah dalam peti sejuk. Bolehlah gantikan ikan bilis dengan udang. Untuk dapatkan 'rasa' udang dalam sambal, Amie bubuh udang kering sebagai perencah. Sebelum itu, Amie pernah kongsikan resipi sambal tempoyak di sini:

Sambal Tempoyak Terung Pipit Sama Udang & Petai


Hidangan tengahari Jumaat:
  • Nasi Putih
  • Ikan Kerapi Merah Goreng
  • Sayur Petola Bantal Masak Bening dengan Bebola Daging & Daun Kemangi
  • Sambal Tempoyak Terung Pipit Sama Udang & Petai
  • Kacang Bendi Celur
  • Sambal Tomato Versi Udang Kering
  • Buah Betik & Tembikai

Ikan Kerapu Merah Goreng

Sayur Petola Bantal Masak Bening dengan Bebola Daging & Daun Kemangi

Kacang Bendi Celur

Sambal Tomato Versi Udang Kering

Buah Tembikai & Betik


Sambal Tempoyak Terung Pipit Sama Udang & Petai

Jom masak Sambal Tempoyak Terung Pipit Sama Udang & Petai. Lama tak jumpa terung pipit. Sedap meratah ni.

Bahan-bahan:

  • 4 sudu besar tempoyak
  • 1 cawan isi petai - jika mata petai besar, bolehlah hiris dua
  • 1 cawan terung pipit - digoreng hingga layu
  • 1 cawan isi udang segar
  • 2 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 1 labu bawang besar - hiris kasar
  • 7 tangkai cili padi - hiris
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:

  • 1 sudu besar udang kering
  • 15 tangkai cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  •  cm kunyit hidup

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api sederhana sehingga pecah minyak.
  2. Kemudian masukkan udang, petai dan juga terung pipit serta tempoyak.
  3. Gaul rata dan kemudian masukkan bawang besar dan hirisan daun kunyit.
  4. Taburkan garam / gula / perasa pilihan.
  5. Kacau beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.

13 comments

  1. Sedapnya sayur petola tu..akak suka hirup kuahnya..anak2 tak mkn sayur2 mcm ni..

    BalasPadam
  2. Alahai, disimpanya dalam tong ke, nasib ada udang hidup dengan petai, naik seri kan, sedap bendi rebus cicah sambal..

    BalasPadam
  3. Sedapnya sayur petola bening tu kak Amie. Lama tak makan. Selalu ketuk lada hitam masuk sekali.

    BalasPadam
  4. Saya suka sambal terung pipit, taruk ikan bilis. Kesian tapi kelakar pun ada bila suami kak Amie terbuang ikan bilis dalam plastik. Sabor jelah

    BalasPadam
  5. Aduhaiii..betul betul kemas tu sampai ke tong sampah. Takpelah, bukan rezeki. Sabar je lah :)
    Rezeki udang masuk sambal tempoyak sedap. Comelnya ikan kerapu merah tu. Goreng garing garing cicah sambal. Ada aneka sambal pulak tu. Menyelerakan hidangan kak Amie sekeluarga :)

    BalasPadam
  6. Sedapnya sambal tempoyak gu dengan ikan goreng garing...
    Petola tu kat kampung saya dipanggil petola pulut..Dulu-dulu orang tak tanam pun pokoknya tumbuh sendiri memanjat semak-semak.Buah yang dah masak diambil serat dalamnya buat ganti span basuh pinggan & buat sental badan🤭

    BalasPadam
  7. wah...menarik ni..SA nak cuba la buat sambal tempoyak macam ni..letak udang..biasa letak ikan bilis kan...boleh bawak bekal Isnin nanti

    BalasPadam
  8. Alahai takde rezeki kak amie nak masak lauk berunsurkan ikan bilis huhuhu, tapi lauk ni pun nampakkk sedappp! Memang membuka selera sungguh kalau masakan kak amie ni.

    BalasPadam
  9. Aduh sayangnya terbuang ikan bilis. Kalau saya mesti tiada mood hendak masak. Nasib baik Puan Amie fikiran alternatif.

    BalasPadam
  10. nampak sedap sangat sambal tempoyak tu. saya tak pernah rasa terung pipit, sebab terung pon saya tak makan..

    BalasPadam
  11. Sedapnya terung pipit. Dibuat juadah sambal tempoyak pula tu. Aduhai, terliur tengok!

    BalasPadam
  12. dah lama dana tak makan terung pipit tu kak, dulu-dulu rajin buat sambal

    BalasPadam
  13. sedap nmpk sup petola dengan bebola daging tu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe