Minum Pagi dengan Powder Drink Lemon dari Turkiye

10:55 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sudah alas perut pagi ini? Semoga dapat teruskan aktiviti sepanjang hari dalam keadaan yang selesa.

Pagi tadi Amie masak nasi kuning untuk sarapan kami bertiga. Seperti biasa kalau sarapan berat memang lebihkan kuantiti. Nanti boleh makan waktu tengah hari. Jadi, tidak perlulah masak lagi.

Minumannya pula, Amie bancuh Powder Drink Lemon dalam air panas. Boleh juga gunakan ar sejuk, atau tambahkan ais jika suka. Power Drink Lemon ini Amie beli sewaktu kembara ke Turkiye Februari 2024 lalu. Dalam satu bungkusan besar mengandungi enam jenis instant powder drink. Bulan puasa lepas sudah cuba satu bungkus perisa epal. Amie bubuh ais. Waduh....waduh! Rasanya sebiji seperti rasa minuman Zappel. Selepas itu, lupa hendak cuba perisa yang lain sehingga pagi tadi terpandang semula kotak-kotak instant powder drink sedang merenung kita di dapur minta dibancuh!

Kita pun ambil kota Powder Drink Lemon. Sesuai sangatlah digandingkan dengan nasi kuning sambal ikan tuna. Bolehlah cuci bersoh perut selepas makan.

Secawan Powder Drink Lemon



Tambahkan hirisan lemon segar.



Sekotak Powder Drink Lemon seberat 100gram dibancuh dalam teko.


Arahan yang diberi : 2 sudu dessert serbuk lemon bancuh dalam secawan air panas / sejuk.


Bungkusan berisi Powder Drink Lemon dalam kotak.

Isi kandungan Powder Drink Lemon seberat 100 gram yang dikeluarkan dari bungkusan.


Kalau ikut arahan, memang sedap sangatlah rasa minuman ini. Warnanya pun cantik. Sedap pada tekak Amie, tak tahulah tekak orang lain. Encik Suami pun suka. Tapi kalau sudah pernah rasa minuman lemonada di negara-negara Eropah, memang rasanya standard dengan rasa minuman lain seperti orange juice, apple juice dan yang sewaktu dengannya.


Powder Drink Lemon

Sepinggan Nasi Kuning Sambal Ikan Tuna & Secawan Powder Drink Lemon


Resepi nasi kuning sudah banyak Amie kongsikan, antaranya di sini: NASI KUNING SAMBAL IKAN TUNA.

Menurut rakan-rakan dan penduduk tempatan di sini, kalau hendak masak nasi kuning biarkan nasinya agak 'melekit' dan tidak berderai. Biasanya mereka akan tambahkan segenggam beras pulut bersama nasi yang hendak dimasak. Dan lauk nasi kuning paling sedap sudah tentulah sambal ikan. Ikan yang sangat popular dan menjadi pilihan ramai untuk dijadikan sambal ialah ikan tuna. Biasanya itu sahajalah lauknya. Ada juga yang tambahkan telur rebus dan hirisan timun serta lauk-pauk lain.

Nasi Kuning

Telur Rebus

Sambal Ikan tuna

Pelangkap Sarapan : Buah Jambu Air Madu dan Betik


Sewaktu masak nasi kuning di dapur, teringat-ingat Fuad. Tempoh hari sewaktu balik beraya di LD, Fuad hendak makan nasi kuning sambal ikan tuna tapi kita tak sempat masak. Lagi pun masa sangat suntuk dengan bertandang raya ke rumah keluarga dan sanak saudara dan Fuad pun hanya lima hari beraya bersama kami sebelum terbang semula ke Pulau Pinang.

7 comments

  1. Assalamualaikum, Kak Amie. Maaf, lama tidak datang ziarah Kak Amie.

    Terliur saya tengok hidangan nasi kuning Kak Amie. Cantik betul warna air lemon tu.

    BalasPadam
  2. Lama tak tengok Kak Amie yang nasi kuning dengan sambal tuna. Lemon tu buat sy mengesip air liur.

    BalasPadam
  3. nikmatnye kalau dapat minum panas2...

    BalasPadam
  4. Air lemon tu nampak sedap... kaler cantik plak tu.
    Kat sini macam belum jumpa lagi instant powder drink.

    BalasPadam
  5. Tengah batuk teruk ni..nampak lemon tu rasa segar plak...eh..kena cari air lemon la macam ni...

    BalasPadam
  6. Issh ke apa saat saya ke turkiye tak jumpa powder drink ini yaaa. 😄

    Kalo nasi kuning pakai sambal begini, biasanya nasi kuning di daerah Sulawesi dan indonesia timur kak, yg mana orang2nya memang sarapan dengan nasi kuning selalu dan pakai sambal. Bisa sambal ikan cakalang, atau sambal kacang. Sedaap memang.

    Kalo nasi kuning di Jawa lauknya banyak tp sering tak pakai sambal hahaha. Makanya saya kurang cocok.

    Kalo sumatera pula pasti bersambal.

    BalasPadam
  7. Masak lebih, tak perlu dah bersusah payah nak masak tengahari kan. Tambah hirisan lemon, lagi bertambah segar rasa minuman power drink lemon tu kan. Tak ada rezeki Fuad. Takpe, next time dia balik boleh masakkan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe