Sarapan Sambil Kupas Kulit Sosej

2:26 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Di bawah bacaan suhu 0'C kami turun ke lobi menyeret beg masing-masing dan letakkan di hadapan kaunter hotel. Kemudian kami menuju ke dewan makan untuk mengisi perut buat alas di pagi hari yang sangat dingin itu.

Selamat pagi Macedonia!

Pertama kali jumpa sosej yang masih berbungkus.


Suasana awal pagi di ruang makan Imperial Hotel & Spa.


Hiasan dalamannya kelihatan cantik dan menarik.


Jom kita tengok sarapan apa yang disediakan di hotel ini.
Masih lagi suasana romantik dengan lampu malap seperti makan malam.


Tiada buah lain yang disediakan melainkan buah pisang.

Pelbagai jenis roti dan jem.




Tidak ketinggalan hirisan timun, tomato, pelbagai jenis keju dan buah zaitun jeruk.





Sosej yang masih ada pembungkusnya.


Dua jenis air sejuk : Jus delima dan air kosong.


Jom minum jus delima.



Boleh bancuh teh.


Teh Indian?



Mesin kopi.


Bawa sarapan duduk di meja tepi tingkap. Dapatlah sedikit cahaya dari luar.


Inilah antara alas perut di Macedonia. Ambil pisang sebiji.


Ambil risotto sesudu, telur mata, buah zaitun jeruk, timun, tomato dan sosej.


Nasib baik terpandang ikatan pembungkus dihujung sosej. Kalau tak perasan, memang terus ngap masuk mulut.


Inilah kali pertama hendak makan sosej kena kupas kulitnya dulu.




Tambah lagi timun, tomato, keju dan chicken slice. 
Rasa timun di sini lain macamlah. Manis!

Kamsiah dengan minuman kopinya.

Amie tambah segelas jus delima.


Selesai sarapan, kami tinggalkan dewan makan dan heret beg menuju ke bas.



Sewaktu seret beg menuju ke bas, terpandang pula seorang uncle sedang menyusun cendera hati di tepi jalan ke pintu masuk hotel.



Singgahlah kami di sini menjamu mata pula. Maka beramai-ramailah memborong fridge magnet, key chain dan lain-lain di sini.


Menjelang pukul lapan pagi, kami meninggalkan Imperial Hotel & Spa.


Bacaan suhu ketika ini masih menunjukkan 0'C.
Selamat tinggal Struga.
Kami ke Ohrid pula.


9 comments

  1. Aduh Kak Amie, letihlah nak makan sambil kupas ni 😀

    BalasPadam
  2. udah macam makan pisang lak kak hahahhaha

    BalasPadam
  3. sosej dikupas kulit? rajinnye kak emi kupas kulitnya.. :D..

    BalasPadam
  4. makan alas perut ja ya serba sikit

    BalasPadam
  5. Sejuknya 0'C tu. Sedapnya breakfast spread di Macedonia. Kena kupas dulu lah ya sosej tu, nampak tebal kulitnya.

    BalasPadam
  6. sambil makan sambil kupas kulit....jenuhnyaaa...

    BalasPadam
  7. Sedap juga kliatan sosisnya kak 😍😍😄. Biasanya sosis luar negeri ini selalu enak ❤️.

    Pasti senang si uncle, barang dagangannya laris manis PAgi2 😄👍

    BalasPadam
  8. Masuk hotel memang untuk tidur dan makan sahaja ya. Kiranya tak perlu unpack pakaian.
    Uncle senyum je, pagi-pagi laris hasil dagangannya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe