Resipi Ikan Masak Kicap

8:47 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Teringat minggu lepas sewaktu sukan di padang, makan nasi putih lauk sayur betik muda dengan ikan goreng. Sedap betul sayur betik muda yang disagat panjang besar-besar batang mancis. Betik muda itu hanya dimasak tumis sahaja. Jadinya, kelmarin sewaktu beli betik muda kononnya hari ini hendak masaklah. Takut betik muda menjadi mengkal, Amie simpan dalam peti sejuk. Petang tadi apabila dikupasm rupanya luarnya saja nampak muda dengan kulit warna hijau, tapi isinya di dalam sudah tidak muda melainkan tua! Warnanya pun sudah bercamput putih dan kuning. Tapi, masak sajalah sebab teringin!

Firdaus pula pesan samada goreng ikan garing-garing atau ikan dimasak kicap. Amie tak janji hendak masak kicap sebab kena tengok ada atau tidak bahan-bahan untuk masak kicap.

Ikan Dongol Masak Kicap

Hidangan Tengah Hari / Malam

Sebelum Encik Suami dan Firdaus sampai ke rumah, sudah siap hidangan:
  • Nasi Putih
  • Ikan Masak Kicap
  • Betik Masak Tumis
  • Sup Ceker Campur-Campur
  • Sambal Belacan Tempoyak
  • Hirisan Tembikai dan Betik
Sup Ceker Campur-Campur

Seperti biasa, Amie masak sup campur-campur kaki ayam, tambah white fungus, cendawan shiitake, lobak merah dan sawi pahit. Sebenarnya hendak hirup kuahnya... ahaks!

Betik Masak Tumis

Sambal Belacan Tempoyak

Buah Tembikai & Betik

Ikan Dongol Masak Kicap

Resipi Ikan Masak Kicap (Semur)
Bahan-bahan:
  • 2 kepingan ikan dongol seberat 450 gram - boleh gunakan ikan tenggiri / ikan putih / pari / kerapu / jenahak dan lain-lain
  • 4 sudu besar kicap pekat
  • 4 sudu besar kicap lemak manis
  • 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3/4 cawan air
  • minyak
  • garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

Bahan hiasan:
cili hijau
cili padi

Cara memasak:
1. Lumur ikan dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan 1/2 cawan minyak bekas gorengan ikan dalam kuali.
3. Goreng kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang hingga wangi.
4. Kemudian masukkan bahan hiris serta serai. Tumis hingga bawang layu.
5. Seterusnya masukkan asam keping, gula ,air, kicap pekat dan kicap lemak manis. Biarkan mendidih.
6. Setelah kuah kicap mulai pekat, masukkan ikan goreng, lada hitam, garam / perasa pilihan serta cili hijau dan cili padi.
7. Gaul rata dan kemudian padamkan api dapur.

Komen Firdaus selepas makan:
Terima kasih Mommy. Terima kasih Baba.
Ikan Masak Kicap sedap sangat.
Bolehkah Daus minta sesuatu? Lain kali kalau Mommy masak ikan begini, lebihkan kuahnya. Daus suka sangat kuah kicap!


Jemput makan.
Bismillah.


7 comments

  1. Saya pun selalu buat ikan masak kicap ni, tapi resipi saya tak masukkan 4 sekawan. Tapi kalau ayam masak kicap saya ikut resipi yg Kak Amie share ni.

    BalasPadam
  2. Betik masak tumis tu kegemaran Mak mentua saya... Drpd tak selera makan,.. jenis makan 2 - 3 suap lepas tu dah tak lalu.. dapat lauk betik tumis... eh sepinggan perginya

    BalasPadam
  3. Tak mengkal ya Kak Amie betik tu? $uka benar Daus dgn ikan masak kicap, lagi suka jika mummy letak kicap/kuah byk. Tapi sejak dulu pun ikan masak kicap kuahnya sikit, Daus.

    BalasPadam
  4. Betul Firdaus memang sedap lauk mummy masak tau. Aunty dapat tenung je hehe.

    BalasPadam
  5. Ikan masak kicap menu paling senang..selalu buat untuk menu bekal SA

    BalasPadam
  6. Langsung teringat semur ikan mama kalo lihat menu di atas 😍😍.

    Saya tak terlalu suka ikan, tp kalo ikan dengan daging tebal begitu, memang sukaa

    BalasPadam
  7. uishhhh.. mengundang betul lah sayur tumis betik tu huhu..
    Saya pun suka kuah semur sebab ada rasa pedas lada hitam/putih + manis/masin

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe