Makan Nasi Lauk Ikan Panggang & Latok di Restoran Chef Man
7:36 PTGBismillahirrahamanirrahim.
Hari ini sempat jalan-jalan cari makan tengah hari di Bandar Seri Perdana. Kedatangan kami agak lewat, jadi tidak banyaklah lauk-pauk yang tinggal. Chef Man yang peramah memberitahu kami, hanya ada ikan putih sahaja yang akan dipanggang jika kami mahu. Melihat ikan putih yang masih segar, kami pun bersetuju.
Ikan Bakar, Latok dan Tom Yam Campur. |
Ada dua pintu kedai makan, milik orang yang sama iaitu Restoran Chef Man Catering. Kelmarin kami singgah makan di restoran sebelah. Ketika sedang makan, Chef Man beritahu, di restoran sebelah ada ikan bakar dan latok. Ketika kami pulang, sempat nampak beberapa ekor ayam sedang dipanggang. Itulah ayam goleknya. Hari ini kami tidak cari ayam golek, tapi cari ikan bakar dengan latok sahaja.
Ketika hendak dipanggang, barulah ikan tadi dilumur dengan sedikit garam dan kunyit. Tidak ada tambahan perendah lain. Jadi, sewaktu kami makan memang terasalah isi ikan yang manis.
Ikan Putih Panggang |
Air Lada |
Ada dua jenis pencecah, air lada cili padi dengan hirisan tomato dan sambal belacan.
Sambal Belacan. |
Tom Yam Seafood |
Tom Yam Seafood ini berisi udang, isi ikan segar, fillet ketam dan sayur-sayuran. Banyak isinya.
Bismillah. |
Kelmarin, kami makan di restoran sebelah.
Ada tempat makan di bawah. Pelanggan boleh duduk bersila. Kalau di Indonesia, dipanggil lesehan. Teringat sewaktu kami makan nasi gudeg di Jogjakarta, duduk bersila di tempat seperti ini.
Meja makan pula dilengkapi dengan kerusi kayu bakau.
Kaki meja daripada kayu. Biasanya diperbuat daripada kayu bakau.
Dengan layanan Chef Man yang mesra pelanggan, tentu ramai yang suka menjamu selera di sini.
Kelmarin Encik Suami makan Nasi Goreng Ayam Penyet. Dalam keadaan telur yang masih sembunyi di LD, ada pula telur goreng mata menutupi ayam penyet.
Oleh kerana banyak ayam golek bergolek-golek di tempat panggangan, jadi kita pun mintalah sedikit untuk cuba rasa. Kita makan sikit jew, selebihnya Encik Suami tolong habiskan. Bukan apa, masih kena ikut arahan doktor supaya makan yang lembut-lembut saja.
Fish & Chips |
Untuk mencari makanan yang lembut-lembut, tak perlu banyak kunyahan, kita memesan fish and chips. Sedap isi ikannya, mungkin isi ikan segar. Ada spaghetti pula!
15 comments
ikan tampak segar, kak Amie. Air lada itu apakah? Pedaskah atau pedas manis seperti ada rasa cuka atau lemon?
BalasPadamMemang putih betul ikan putih tu yer cikgu sebelum dipanggang..
BalasPadamPatut namanya ikan putih..Terliur namkak sambal belacan tu kalau dicicah ikan panggang..
Lesehan yer namanya..Kalau bulan puasa syok dapat makan kat lesehan.🤭
Nampak sedap2 belaka
BalasPadamSelamat menjamu selera
Ikan putih panggang tu nampak menyelerakan.
BalasPadamikan putih tu hanya ada di laut sabah ye kak?rasa macam belum pernah jumpa disini
BalasPadamikan yang dibakar nampak fresh betul, air lada dia nampak unik, mesti sedap tu
BalasPadammenarik kedai makan nya kak, luas betul banyak konsep ada ya. Mesti sedap latok tu segar betul ye kak. Nampak besar betul latoknya, ikan tu pun sedap nampaknya
BalasPadamBesar restorannya, menu pun banyak. Semoga bisnes Chef Man terus maju
BalasPadamNampak menyegarkan dan nampak sedap la kak amie...bestnyaaa...tapi tu la..SA jaga pemakanan dah ni...
BalasPadamnasi goreng ayam penyet tu menggoda lah kak... masalah telur masih membelenggu lagi ya
BalasPadamamboiiiiii tom yam diaaaaaaa👍👍👍
BalasPadamsedapnya menu lunch kak amie.. ikan panggang nampak menarik..
BalasPadamsedap2 makanan tu kak, kalau ikan fresh masak style gitu mmg sedap la kan
BalasPadamMenarik konsep kedainya.. Air asam dia nampak ngam..
BalasPadamSedap ikan dipanggang hanya dengan bahan asas je. Itu pun dah cukup perasa dan dapat rasa isi ikan manis. Tomyam dia penuh mangkuk sampai nak terkeluar isinya. Kalau duduk di lesehan tu gayanya lambat sikit nak bangun bila dah kenyang. hehe...
BalasPadam