Soto Banjar vs Coto Makassar

5:55 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Tengah hari tadi kami alas perut dengan makanan berkuah. Encik Suami makan Soto Banjar, dan Amie makan Coto Makassar. Soto Banjar, asal-usulnya dari Banjarmasin, Kalimantan Selatan. Coto Makassar pula asalnya dari Sulawesi Selatan.

Janganlah hendaknya makanan-makanan tradisional begini pupus disebabkan timbunan pelbagai jenis makanan moden yang digemari generasi muda.

Soto Banjar

Kuah Soto Banjar agak berempah. Dalam semangkuk Soto Banjar terkandung pelbagai isi di dalamnya seperti bihun, telur rebus, pegedil kentang, ayam dan seumpamanya. Tambah menggoda selera apabila dihidang, ditaburi dengan bawang goreng dan daun sup di atasnya.


Coto Makassar pula, mengikut tradisinya kuahnya terdiri daripada air rebusan dagung dan organ dalaman, dimakan bersama buras dan memiliki rasa yang tersendiri. Banyak kali juga Amie kongsikan resipi Coto Makassar di sini: COTO MAKASSAR HIDANGAN LAZAT DI AIDIL FITRI.

Hurrmmmm... apabila melihat gambar air tangan sendiri, rasa teringin pula nak bersilat di dapur! 

Coto Makassar 


Seperti biasa Encik Suami minum lemon shoi, tapi kita minum sejuk, jus epal asam boi.
Sementara menunggu Encik Suami bersama Firdaus balik dari sekolah, jom kita ke dapur. Cari apa yang boleh dibuat kudapan petang.
Kita makan betik dulu.
Lepas itu goreng pisang.
Jemput makan pisang goreng cecah sambal tomato.
Minum teh halia.

Pisang Goreng & Sambal Tomato

8 comments

  1. Pisang goreng jika di Johor disebut Goreng Pisang, pencicahnya sambal kicap. Atuk sy (bapa ibu) orang Banjarmasin, Kak Amie. Tapi ibu selalu masak Soto Madura ❤️

    BalasPadam
  2. Teringin sangat nak memcuba coto makassar tu tapi sini tak pernah jumpa lagi

    BalasPadam
  3. Dalam banyak2 menu ni betik tu yg paling menggoda hehe.

    BalasPadam
  4. dana suka makan , makanan gini kak. Makanan moden boleh terima tapi yang lama lebih suka. Maklum lah dana pun dah macam orang lama kan hehehe. Soto memang kegemaran

    BalasPadam
  5. Paling x leh tahan tengok pisang goreng tu...kenapa la ternampak pisang goreng...ya allah...sabarkan SA ya allah....sedpanyaaaa

    BalasPadam
  6. uiittttt betul2 menggugat selera ni

    BalasPadam
  7. Semoga tak hilang ditelan kemodenan.. Teringin juga nak cuba coto makassar tu..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe