Boleh Saya Menumpang Mandi : Antologi Anekdot Santuni Persahabatan

6:46 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Petang ini Amie sambung entri hasil tulisan dalam edisi Anekdot Santuni Persahabatan. Kelmarin Amie kongsikan paparan : KALAU ADA SUMUR DI LADANG ( ANTOLOGI ANEKDOT SANTUNI PERSAHABATAN) Kali ini dengan judul Boleh Saya Menumpang Mandi. 

Antologi Anekdot Santuni Persahabatan : Kalau Ada Sumur di Ladang

Seramai 19 orang penulis bergabung tenaga menghasilkan antologi Boleh Saya Menumpang Mandi.

Amie sumbangkan anekdot bertajuk Yang Lalu Biarlah Belalu dan terbahagi kepada empat tajuk kecil iaitu:
  • Menoreh Getah pada Hari Raya
  • Main Congkak Biji Getah
  • Telur Itu Terbang
  • Siput Belitung yang Cerdik
Menoreh Getah di Hari Raya merupakan salah satu anekdot yang sangat menyentuh hati kita. Kenangan masa kecil ini tidak mungkin dapat Amie lupakan. Ketika itu segala tindakan kita biasanya hanya ikutkan perasaan sahaja. Kehidupan dalam suasana susah dan miskin, tidak memungkinkan kita menikmati suasana seperti rakan-rakan yang lain. Itulah yang terjadi kepada diri ini pada hari raya ketiga, terpaksa membantu arwah ayah dan emak kita menoreh getah! Pada masa yang sama kita sudah berjanji untuk berziarah raya bersama kawan-kawan!

Menoreh Getah pada Hari Raya.
Menoreh Getah pada Hari Raya

Pada Mac 2016, Amie bertemu semula dengan kawan-kawan sekolah rendah dalam satu program reunion. Ketika itu rakan-rakan yang berhari raya ke rumah pun ada sama:
  • Saripah datang dari Singapura. Saripah bekerja di perpustakaan di sana, dan katanya terjumpa novel kita bertajuk Teritip, terbitan DBP di National Library (Singapore).
  • Zehan, pemilik butik pakaian Anggun D'Sarung, 
  • Jaliah yang sudah bercucu. 
  • Intan, seorang guru.


Kisah Main Congkak Biji Getah pula kenangan bersama Idah, jiran sebelah rumah. Emak Idah menyuruhnya mencari kayu api, sementara kita pula emak arahkan cari cengkerang getah untuk dijadikan bahan api sewaktu membakar kuih raya. Kami ambil kesempatan korek lubang congkak di atas tanah dan kutip biji getah untuk dijadikan buah congkak. Leka bermain congkak biji getah, tak tersedar emak masing-masing datang bercekak pinggang membawa ranting kayu untuk memukul kami!
Apa agaknya khabar Idah sekarang?
Idah bersama keluarganya berpindah ke kampung sebelah sewaktu kami berumur 12 tahun. Teringat wajah emak yang sangat sedih, berpeluk dan bertangis-tangisan dengan emak Idah sewaktu mereka berpindah.

Telur Itu Terbang, membawa kisah betapa seksanya kami apabila belajar bahasa Arab. Al Fatihah buat Ustaz Mustakim, guru bahasa Arab kami. Mohon ampun ya Allah, kerana sewaktu beliau mengajar kami, kami menggelarnya Ustaz Siratul Mustakim, seolah-olah membayangkan betapa takutnya kami dengan kehadiran arwah sewaktu masuk ke kelas.

Siput Belitung yang Cerdik, kisah Amie dengan Norhayati mengutip siput belitung di pantai paya bakau. Dalam perjalanan pulang, Norhayati bercadang untuk masak asam pedas siput dengan batang keladi. Amie pula berangan-angan masak lemak cili padi siput campur daun kaduk. Oleh kerana hari sudah petang, jadi kami akan masak pada keesokan harinya. Sayangnya Amie lupa tutup baldi berisi siput, dan keesokan paginya apabila bangun dari tidur, semua siput sudah meninggalkan baldi! Mujurlah tengah harinya, Norhayati datang membawa siput masak asam pedas dengan batang keladi!


8 comments

  1. Membaca sinopsis setiap kisah tu ...serasa saya juga "masuk" dalam itu cerita..Sangat dekat dengan kehidupan masa lampau.Tapi saya tak pandai menulis macam Cikgu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mama Cella memang berbakat dalam penulisan. Setiap entri yang diterbitkan dalam blog Mama Cella sentiasa mampu membawa kami menghayati coretan Mama Cella terutama kenangan-kenangan sewaktu di kampung.

      Padam
  2. Kisah-kisah yang menarik. Ada yang sedih, gembira dan kelakar. Semoga bermanfaat buat yang membaca

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah lumrahnya kehidupan kan Sal. Pelbagai peristiwa dilalui sebagai proses mematangkan diri.

      Padam
  3. Seronok tengok makin banyak buku tulisan akak sekarang ni . Kisah pengalaman masa lalu walaupun kadang ada yang pahit sedih tapi bila teringat aduhai macam-macam rasa ada

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pahit untuk pengalaman, manis apabila dikenang kan Dana.

      Padam
  4. Tahniah Kak Amie dapat menghasilkan banyak lagi anekdot. Tertinggal huruf 't' pada perkataaan getah tu kak Amie. Seronok dapat mengabadikan kenangan dalam buku.

    BalasPadam
  5. Terima kasih Fizah. Kak Amie sudah betulkan ejaan tertinggal huruf 't' itu. Terima kasih sekali lagi.
    Alhamdulillah, berkesempatan menulis buat kenangan anak cucu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe