Pages

Rabu, 31 Ogos 2022

Hidangan Merdeka Minyak

Bismillahirrahmanirrahim.
Jumpa lagi dengan cerita dari dapur. Apabila sedang edit gambar untuk dijadikan entri, baru perasan hari ini masak tanpa menggunakan minyak. Hanya rebus dan panggang sahaja.

Hidangan Makan Tengah Hari / Malam


Ikan Jenahak Panggang.

Ikan jenahak ini Amie panggang dengan lapik daun pisang. Hanya lumur sedikit garam dan serbuk kunyit.


Hasilnya, ikan agak garing.



Sayap ayam ini pula Amie panggang dalam air fryer. Terlebih garing juga tapi isinya masih lembut. Hari ini ada ikan dan ayam. Firdaus hendak makan ayam. Jadi, panggang sahajalah. Senang cerita.

Sayur Bening Petola

Sayurnya pula, hanya masak bening. Sayur bening petola, ditambah kentang, lobak dan suhun serta perencah bawang dan udang kering. Kalau hendak hirup kuahnya yang sedap, kenalah nikmati sayur bening  ketika masih panas.


Nasi Beras Bario

Hari ini habiskan stok beras bario. Cantik nasinya, kecil-kecil butirannya. Entah bila lagi hendak ke Kundasang. Boleh beli lagi pelbagai beras kampung di sana.


Pagi tadi sempat melawat tanaman Wak Kamil. Petik beberapa biji belimbing buluh. Balik rumah hiris-hiris campur dengan cencaluk. Tambahkan hirisan cili padi, bawang merah dan petai.



Buah Limau Sunkist


Inilah lauk-pauk kampung yang simple dimple!
Sekian.

11 ulasan:

  1. Sedap2nyer menu
    Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  2. Rasa nak pindah duduk sebelah rumah Kak Amie la. Boleh tumpang makan menu2 sihat ni. Mesti lepas tu cepat kurus! Hehe. Selamat Hari Merdeka Kak Amie!

    BalasPadam
  3. Oh, sy ingatkan nama restorannya Merdeka Minyak, hihi.

    BalasPadam
  4. uih sedapnya kak, tak guna minyak pun sedap... ikan tu bakar simple gitu dapat makan dengan air asam pun terus rasa sedap betulkan

    BalasPadam
  5. bagus masakan sihat. saya perati je pinggan legend tu. hehe

    BalasPadam
  6. ikan jenahak tu kalau makan dgn nasi panas2 betul2 umphhh

    BalasPadam