Nasi Goreng Kam Heong

6:14 PTG

Selamat petang buat semua pengunjung yang sudi bertandang ke Amie's Little Kitchen. Nampaknya kerap benar Amie paparkan hidangan berasaskan 'kam heong' yang bermaksud wangi! Asas wangiannya tentulah gabungan serbuk rempah kari, daun kari, udang kering dan juga minyak bijan! Ada banyak nasi putih tersimpan dalam peti sejuk, lebihan hidangan di kampung malam tadi. Amie ingin mencuba resepi Nasi Goreng Kam Heong! Apa salahnya kita cipta resepi sendiri, betul tak? Kalau ada sesiapa yang pernah terjumpa resepi Nasi Goreng Kam Heong sebelum datang ke dapur Amie, anggaplah nama resepi yang sama ini sebagai satu kebetulan sahaja. Maklumlah sebelum memasak resepi ini, Amie tidak mencari maklumat berkenaan dalam internet. 


Resepi : Nasi Goreng Kam Heong
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih
10 ekor udang harimau - bersihkan kulit dan belah belakang
5 pelepah daun kari
7 biji cili padi - hiris
7 ulas bawang putih - cincang
3/4 cawan udang kering - rendam hingga kembang dan tumbuk kasar
5 batang anak jagung - potong bulat
3 batang kacang panjang - potong serong
a batang lobak merah - hiris kecil
3 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap cair
1/2 sudu makan lada putih - tumbuk
minyak
garam secukup rasa
1 cawan air

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan udang kering dan goreng hingga masak.
3. Masukkan cili padi, serbuk kari dan daun kari. Gaul sebati.
4. Masukkan udang, anak jagung, kacang panjang dan lobak merah.
5. Tambah air jika bahan tumisan terlalu kering. Biarkan hingga masak.
6. Masukkan sos tiram dan kicap cair.
7. Masukkan nasi putih dan gaul rata.
8. Renjiskan minyak bijan dan taburkan lada putih dan sedikit garam. Gaul lagi hingga sebati.
9. Tutup api dan angkat untuk dihidangkan.


Alhamdulillah. Resepi Nasi Goreng Kam Heong telah dinikmati kami sekeluarga. Sebentar tadi Amie sempat menyelongkar resepi Nasi Goreng Kam Heong bersama Encik Google. Memang ada resepi Nasi Goreng Kam Heong di Restoran Makanan Cina Muslim Mohd Chan Abdullah. Bagaimanapun, mungkin terdapat sedikit perbezaan bahan dan cara penyediaannya. Namun begitu, bahan asasnya tetap sama iaitu penggunaan udang kering dan daun kari walaupun tidak ada disebut serbuk kari dalam resepi tersebut. Satu lagi, warna Nasi Goreng Kam Heongnya juga lebih gelap dengan penggunaan kicap pekat! Amie hanya gunakan satu sudu makan kicap cair sahaja! Jika ada sesiapa yang berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut Nasi Goreng Kam Heong di Restoran Makanan Cina Muslim Mohd Chan Abdullah bolehlah klik DI SINI.


Selamat mencuba, dan selamat mempelbagaikan resepi. Moga bertambah meriahkan dunia masakan tanahair kita! Jumpa lagi di lain paparan.

22 comments

  1. adoi dear, jadi lapar la sgt tgk udang ketul2 tu, tunggu habibi sampai ja, nak dinner dulu, biasa after maghrib hehe..

    BalasPadam
  2. Babypose,
    jom makan sama.... ooo tunggu hubby sampai ye... alhamdulillah, isteri solehah!

    BalasPadam
  3. As salam. Semua main kam heong ni. Teringin nk cuba la.

    BalasPadam
  4. Azie,
    silakan... sebab sedap dan memenuhi selera itulah yang balik-balik kam heong he he hehh

    BalasPadam
  5. assalam amie..amie selalu masak guna udang harimau ye..mesti sedap udang tu amie

    BalasPadam
  6. as-salam kak Amie
    aboiii sedapnye nasi goreng kam heong tu kak..udang tu sungguh menggoda sekali ya..

    BalasPadam
  7. woww harus di cuba ini in my kitchen
    nampak enak sekali

    BalasPadam
  8. Amboiiiii sedapnya nampak nasi goreng tu! Lapar pulak..join for supper ya :)

    BalasPadam
  9. seronoklah masuk blog akak, banyak makanan sedap2 :)

    BalasPadam
  10. Wah..sedapnya nasi kam heong...letak cili padi yg cincang byk2 ya...biar pedas2 gitu..

    BalasPadam
  11. Lewat ummi singgah hari ni Amie..
    ada nasi goreng kam heong rupanya,nak tumpang makan dah abih agaknya, macam ni kenalah ummi try wat sendiri nanti...

    BalasPadam
  12. Salam Amie

    Nampak menarik nasi goreng ni.. harus akak cuba juga nanti

    BalasPadam
  13. saya kalau nasi goreng letak daun kari memang suka...nanti nak buat lah....:)

    BalasPadam
  14. Belum pernah cuba nasi goreng ni, rajin betul Amie masak, isteri solehah ni..

    BalasPadam
  15. White Cappuccino,
    bagi dia warana-warni sikit WC.

    Acik Erna,
    waalaikumussalam... udang harimau ni kawan Encik Suami bagi, ada lebih sikit... udang harimau keras sikit berbanding udang kertas.

    Ady,
    waalaikumussalam...
    jemput makan sama Ady.

    BalasPadam
  16. Dede Thea,
    silakan... insya-Allah enak!

    Love2Cook,
    meh makan sama... memang sedap!

    Tihara,
    terima kasih sudi datang sini, kesempatan masak hanya sekali aje dalam sehari (hari bekerja)... ini sajalah yang boleh dikongsi bertsama.

    BalasPadam
  17. Rahel,
    memang berasap telinga! Kak Amie suka sediakan sekali minuman suam-suam panas...bila kepedasan teguk, adeeehhhh menjadi2 asapnya!

    Ummiross,
    kalau buat sendiri kita boleh bubuh bahan yang kita suka ye Ummi, tentu memenuhi selera.

    Azlita,
    silakan mencubanya, mesti sedap bila dimasak di dapur Masam Manis he he hehh

    BalasPadam
  18. Tina Othman,
    betul tu Tina... memenuhi selera kami.

    Quinnie,
    timbul aroma ang menyelerakan kan dik Q!

    Zana,
    saja-saja reka cipta ... terima kasih Zana, aminnnn.

    BalasPadam
  19. Kak Amie..yana nak tumpang mkn sini yerr..sedapnyaa..dah dapat bau kam heongnyaaa hikhikk...nnt nk try jgk lah..tq Kak Amie bg idea..cayannng akak sokmo ^_^

    BalasPadam
  20. Yana,
    sesekali masak ikut kepala sendiri sedap juga Yana... he he he hhh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe