Ikan Alu-Alu Goreng Taucu & Kangkung Goreng Belacan

4:11 PTG

Assalamualaikum. 


Ini hidangan bersahur malam tadi. Ikan Alu-Alu Goreng Taucu. Sebelum terlupa dan tersimpan dalam folder dan Amie tidak lagi teringat resepinya, eloklah Amie kongsikan bersama petang ini.


Resepi : Ikan Alu-Alu Goreng Taucu
Suber : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
4 keping ikan alu-alu - lumur dengan sedikit garam dan kunyit, goreng hingga masak dan ketepikan.
3 sudu makan taucu manis
2 biji cili hijau - belah 4
 labu bawang besar - mayang kasar
2 ulas bawang putih - hiris 
3cm halia - hiris
1 sudu makan gula
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 75ml air
minyak


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan taucu dan tambah air asam jawa. Biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan alu-alu goreng. Balik-balikkan.
4. Masukkan gula dan gaul rata. Setelah kuah kelihatan pekat, tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan.



Resepi : Kangkung Goreng Belacan
Sumber : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
1 cekak kangkung - bersihkan dan potong ikut citarasa
15 ekor udang kertas sederhana kecil - bersihkan dan buang kulit
3 biji cili merah - tumbuk
3 biji cili padi - tumbuk
1.5 cm belacan - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
sedikit garam / perasa pilihan.
minyak


Cara: 
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk dengan api sederhana hingga pecah minyak. 
2. Masukkan udang dan kacau sekali-sekala sehingga udang masak. Besarkan api.
3. Masukkan kangkung dan tutup selama 1 minit.
4. Buka penutup dan kacau kangkung seketika. Tambahkan serbuk pati ikan bilis.
5. Tutup api dapur.


Jika dibandingkan kedua-dua di atas, nampaknya Ikan Alu-Alu Goreng Taucu lebih menyelerakan! Rupa-rupanya Amie terlupa bubuh garam dalam Kangkung Goreng Belacan!

2 comments

  1. Salam Amie...rajennya masak mcm2 waktu sahur.
    Klu umah atie ada pedas2...ada telur masin.ON jerrrrr

    BalasPadam
  2. Atie,
    semua bahan sedia awal semasa sediakan bahan berbuka, bangun terus masak je tak payah dah nak potong, rendam dll.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe