Vermicelli Goreng

7:40 PTG

Ohoooo.... nampaknya semua bujang Amie tidur awal! Maklumlah keletihan setelah menyertai aktiviti sukan pada hari pertama. Tengahari tadi makan nasi bungkus saja. Untuk menu petang pula Amie hanya sediakan Vermicelli Goreng. Cukuplah untuk alas perut malam ini kerana hari ini memang dari pagi kami makan berat di luar.



Resepi : Vermicelli Goreng
Sumber : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
250 gram vermicelli - rendam hingga lembut, kemudian tos dan jika suka gunting supaya tidak terlalu panjang
400 gram daging ayam bahagian dada - potong dadu
200 gram udang kertas - bersihkan dan buang kulit
1 genggam black fungus - rendam sehingga kembang dan potong 2
4 kuntun cendawan shiitake - rendam hingga kembang dan hiris nipis
1 batang lobak merah - potong kecil memanjang
3 biji bawang putih - pecahkan dan cincang
1 labu bawang besar - cincang
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu makan lada putih - tumbuk
1 sudu makan serbuk pati ayam Tumix
minyak


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan.
2. Masukkan daging ayam bersama lobak merah dan cendawan shiitake. Goreng hingga masak.
3. Masukkan udang dan black fungus. Balik-balikkan sehingga udang berubah warna.
4. Masukkan sos tiram dan lada putih serta vermicelli.
5. Gaul sebati sehingga bahan menjadi kering.
6. Perasakan dengan serbuk pati ayam Tumix atau perasa pilihan yang lain.
7. Gaul sekali lagi dan tutup api.
8. Hidangkan bersama hirisan daun sup dan cili merah
9. Sediakan bersama sambal kicap untuk rasa yang lebih enak.


Jangan lupa perahan air limau kasturi!



Jom makan sama!



Bismillah.....

20 comments

  1. Malam kak amie..aduh perut bunyi2 nih liat potonya,it's my fav..hmmm makan pagi esok enak kali yah makan ini..hehe

    BalasPadam
  2. salam amie..wah sedaapnye!! bak sepiring..leh x??

    BalasPadam
  3. as-salam kak Amie
    lapar pulak perut ni bila tgk vermicelli goreng kak Amie ni..kalau dekat rumah mmg Ady mintak sedikit...

    BalasPadam
  4. Melly,
    yah... bila-bila masa saja boleh dinikmati.

    Inahar Ali,
    boleh... tambah sikit lagi ye he he heh

    Ady,
    jemput Ady... pintu dapur kakak sentiasa terbuka.

    BalasPadam
  5. As'kum Kak Amie cayang waduhhh sedap ni.. simple dan penuh dengan harta karun memang tak memuakkan.. sedapzzzz

    BalasPadam
  6. salam kak amie ..wah meriahnya mihun goreng .. semua kulat2 tu wani suka hi3.. mesti sedap ...!!

    BalasPadam
  7. Sedapnya...maunya letak lada limau byk2 ni bau puas ati makan...

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum Amie,

    mantap gitu tengok masakan Amie nie...boleh kecur dibuat nya.

    BalasPadam
  9. Kak Amie..ada lg x nii.. meriah sgt menu akak hihii..sedapnyaaa..

    BalasPadam
  10. x pernah try buat gini puw
    selalu boh dlm kuah jer vermicelli ni
    rajin betul kaka try new recipe

    BalasPadam
  11. salam amie,..mau sarapan nih...bak mai sepinggan..sepiring tak cukup..hehe

    BalasPadam
  12. assalam kak amie,xbf lagi nih,nmpk bihun goreng akak yg penuh ngan udang n ayam ,adoiii terliurnyer,yg pasti msti sedap sgt bila byk harta karun kat dlm tuh kan..

    BalasPadam
  13. k.ami vermiceli ni yg biasa duk skali ngn fucuk tu ek?..

    sedappnyer..dgn " sampah sarap" menimbun tu..sukernyer mengutip!

    BalasPadam
  14. sedap sekali terlihat ini resep,akan ku cuba nanti

    BalasPadam
  15. nampak sedap la kak amie..nnt zila nk try jgk la..mcm sambal goreng pun ada jgk kan..tp lain sikit.

    BalasPadam
  16. Shahriah,
    memang harta karun itulah yang diutamakan he he heh.

    Wani,
    paling Kak Amie suka cendawan shiitake tu, selain wangi, ia penuh khasiat!

    Rahel,
    betul tu Rahel... tapi masalah baru akan timbull... ha ha hah makan tak pandai berhenti!

    BalasPadam
  17. Nuridah,
    waalaikumussalam... alhamdulillah, mana yang ada kalau boleh masuk kuali, masak aje Nur hikhikhikk.

    Yana,
    jom Yana... meh makan ramai-ramai, yang nampak sedap jadi lebih sedap!

    Lady Ayu,
    bantai aje Ayu... mana yang ada, yang boleh makan, masak aje he he ehh.

    BalasPadam
  18. Kak Anim,
    betul tu Kak Anim, sepinggan tak cukup juga... ada satu mangkuk tambahan tuu...

    Dana,
    waalaikumussalam....
    memang harta karunj itulah yang pertama dikutip bawa ke mulut!

    Nens,
    ha...biasanya orang masak sekali dengan fucuk, mesti ada sampahnya Nens, tambah menimbun tambah sedap! ha ha hhha yang habis dulu tentulah sampahnya!

    BalasPadam
  19. Dede Thea,
    silakan pak..tentu enak banget kalau pak Dede yang bikin.

    Zila,
    kiranya pengganti mee hoon la ni Zila, licin aje melintasi tekak, tapi kena tolak dengan air juga ni untuk sampai ke perut.

    Mama Aini,
    jom makan sama Mama Aini.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe