Jus Tembikai Susu & Timun

9:41 PG

Selamat berhujung minggu buat semua. Tentu masing-masing ada rancangan tersendiri untuk menghabiskan hari kelepasan ini bersama keluarga. Pagi ini cuaca cerah, langit kelihatan biru dan awan berarak perlahan. Bila Amie buka jendela dapur, terasa nyamannya tiupan angin yang menerobos masuk bersama sinaram matahari pagi yang terang-benderang! Alhamdulillah, Allah beri kesempatan sekali lagi untuk bernafas dan menikmati kehidupan pada hari ini. Sarapan apa agaknya pagi ini ye. Awal pagi tadi sebelum matahari terbit, Amie minum segelas susu dan itu memang rutin yang menjadi amalan hidup Amie sehari-hari. Menjelang pukul 9 pagi,si bongsu pula membuat jus tembikai susu sendiri dan menyuakan segelas kecil untuk Amie. Si bongsu tidak menapis tembikai susu yang dikisar, namun rasanya tetap lazat! Tiba-tiba Amie teringat tentang hasil bacaan Amie mengenai khasiat jus buah asli yang menyegarkan tekak dan berkhasiat dalam sebuah majalah tempatan iaitu RASA. Apa yang dipaparkan dalam majalah tersebut ialah sekiranya kita menghasilkan jus tanpa penambahan air, ia menghasilkan seratus peratus gula asli dan menyerap khasiat asli yang dimiliki oleh setiap buah. Namun begitu, kita perlu menggunakan mesin ekstrak untuk mengasingkan air daripada serat tanpa menggunakan sebarang tambahan air! Hasilnya tentulah tidak sama dengan penggunaan pengisar biasa. Amie belum memiliki mesin ekstrak tetapi pagi ini Amie ingin kongsi bersama Jus Tembikai Susu & Timun. 


Menurut RASA, gabungan kedua buah ini mampu mengekalkan kelembapan tekstur kulit dan paling sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit kering dan kusam. Jus ini Amie hasilkan bersama sedikit air dan gula pasir kerana ketiadaan mesin ekstrak untuk mengasingkan air daripada serat buah!

Resepi : Jus Tembikai Susu & Timun
Sumber : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
300 gram tembikai susu - potong kecil
1/2 batang timun - potong kecil bersama kulit dan biji
150ml air
1 sudu teh gula pasir - Amie guna sedikit sahaja kerana tembikai susu sudah masak ranum dan manis


Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas di dalam pengisar.
2. Kisar hingga hancur.
3. Tapis bahan kisar.
4. Tuangkan ke dalam gelas.
5. Sedia untuk dinikmati.


7 comments

  1. salam Amie..kat sini mendung.Awal pg dah sidai kain,sat lg klu hujan kena angkat kat ampaian la :(

    BalasPadam
  2. wahh rajinnya anak akak...bagus kecik2 lagi dah pandai buat jus sendiri....saya suka jugak minum susu kak...cuma kalau susu tepung tu malas nak bancuh sendiri..kekekek..kalau susu dlm kotak tu cepat je habis...kekeke

    kat ipoh ni tengah musim panas...sangat2 panasnya...

    BalasPadam
  3. saya suka mkn tembikai susu,setakat nie xpernah lg buat jus,kalau tembikai merah tu pernah buatlah...

    BalasPadam
  4. wahhhh D5 suker jus tembikai susu but xpenah lak campur ngan timun nnt nk cube lah thanks kongsi info n resepi Amie :D..

    BalasPadam
  5. Cuaca kat Shah Alam pun mendung. Bagus minum jus timun.

    BalasPadam
  6. Cuaca kat Shah Alam pun mendung. Bagus minum jus timun.

    BalasPadam
  7. ehem..mama akan cuba membuatnya..thanks dear..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe