Lassi Mangga

5:08 PTG

Assalamualaikum. Amie sudah sediakan Lassi Mangga buat pembasah tekak untuk berbuka puasa petang ini. Sementara Lassi Mangga tersimpan dalam peti sejuk untuk didinginkan sehingga waktu berbuka, Amie ingin berkongsi info tentang minuman yang menyegarkan ini bersama rakan-rakan. Selain dapat menghilangkan dahaga, minuman ini juga sesuai untuk dijadikan hidangan berbuka puasa memandangkan kandungan bakteria baik dalam yogurt mampu mengurangi gas yang terbentuk ketika perut salam keadaan kosong. Berdasarkan Wikipedia Ensiklopedia Bebas, lassi bermaksud minuman yogurt dingin dari kawasan Punjab di Pakistan dan India. Yogurt dikisar bersama garam, air, lada hitam, ais, dan rempah-rempah khas dari Pakistan atau India. Lassi yang diperbuat daripada resepi tradisional adakalanya ditambah serbuk jintan. Manakala lassi manis pula dikisar bersama gula dan tidak dicampur dengan rempah-rempah. Terdapat beberapa jenis lassi termasuk Lassi Tradisional, Lassi Manis, Lassi Mangga dan Lassi Bhang.

Lassi Tradidional:
Lassi tradisional memiliki rasa sedikit masin, dan merupakan minuman yang terkenal di desa-desa kawasan Punjab. Yogurt dilumatkan bersama air dan diberi tambahan garam, lada hitam, dan rempah-rempah lain.

Lassi Manis

Lassi buah-buahan dibuat dari gula, air mawarjeruk limaumanggastrawberi, atau sari buah lainnya. Lassi dengan safron adalah minuman khas Sindh (Pakistan), Jodhpur dan Rajasthan di India. Lassi yang diberi tambahan mentega disebut makkhaniya lassi dan kental seperti susu kocok (makkhan bermaksud mentega dalam bahasa Punjabibahasa Urdubahasa Hindi, atau bahasa Gujarat word for butter).

Lassi Mangga

Di India dan Pakistan, lassi mangga adalah minuman yang terkenal. Isi mangga dikisar bersama yoghurt, susu krim, atau ais krim. Gelas yang dipakai adalah gelas tinggi dan dilengkapi dengan penyedut. Minuman ini juga dikenali di Malaysia dan Singapura.

Lassi Bhang

Lassi istimewa dibuat campuran bhang (cairan cannabis), dan memiliki efek yang serupa dengan marijuana. Minuman ini tidak melanggar hukum di daerah tertentu di India, dan terutama diminum sewaktu perayaan Holi bersama makanan ringan yang disebut pakora.


Resepi : Lassi Mangga
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 biji mangga (600gram) - kupas dan potong kecil
150ml susu segar
150ml yogurt asli
2 sudu besar gula pasir

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam pengisar.
2. Kisar sehingga lembut dan halus.
3. Tuangkan ke dalam gelas.
Oleh kerana Amie tidak kisar bersama ketulan ais, jadi sementara menunggu waktu berbuka puasa, Amie masukkan Lassi Mangga ke dalam peti sejuk supaya menjadi dingin.


Jika ada yang berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai Lassi Mangga, bolehlah teruskan bacaan di bawah ini yang Amie petik dari http://whatscookingamerica.net/Beverage/MangoLassi.htm
Mango Lassi is a traditional South Asian non-alcoholic beverage. In fact it is one of the most popular beverages in Northern India. Mango Lassi is also a favorite at Indian restaurants.
The mango lassi drink is a cross between a smoothie and a milk shake and is smooth, creamy, and absolutely heavenly! This drink is such a refreshing drink to have on a hot summer day. Choose low-fat or fat-free yogurt to cut the calories.


3 comments

  1. Menggoda sungguh lassi mangga Amie ni.Sis tak rajin la Amie nak buat air susah2 buka puasa,selalunya minum soya sejuk aje.

    BalasPadam
  2. Berdegup2 telan air lior ni Amie weiii....
    Akk buka air tembikai laici je:-)

    BalasPadam
  3. Norzie,
    alah bisa tegal biasa Norzie, sebab suka punya pasal, bagi Amie taklah sesusah mana sebab semua bahan asas sudah sedia ada.

    Zana,
    tembikai laici pun sodap!!!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe