Pages

Sabtu, 28 Julai 2012

Lassi Mangga

Assalamualaikum. Amie sudah sediakan Lassi Mangga buat pembasah tekak untuk berbuka puasa petang ini. Sementara Lassi Mangga tersimpan dalam peti sejuk untuk didinginkan sehingga waktu berbuka, Amie ingin berkongsi info tentang minuman yang menyegarkan ini bersama rakan-rakan. Selain dapat menghilangkan dahaga, minuman ini juga sesuai untuk dijadikan hidangan berbuka puasa memandangkan kandungan bakteria baik dalam yogurt mampu mengurangi gas yang terbentuk ketika perut salam keadaan kosong. Berdasarkan Wikipedia Ensiklopedia Bebas, lassi bermaksud minuman yogurt dingin dari kawasan Punjab di Pakistan dan India. Yogurt dikisar bersama garam, air, lada hitam, ais, dan rempah-rempah khas dari Pakistan atau India. Lassi yang diperbuat daripada resepi tradisional adakalanya ditambah serbuk jintan. Manakala lassi manis pula dikisar bersama gula dan tidak dicampur dengan rempah-rempah. Terdapat beberapa jenis lassi termasuk Lassi Tradisional, Lassi Manis, Lassi Mangga dan Lassi Bhang.

Lassi Tradidional:
Lassi tradisional memiliki rasa sedikit masin, dan merupakan minuman yang terkenal di desa-desa kawasan Punjab. Yogurt dilumatkan bersama air dan diberi tambahan garam, lada hitam, dan rempah-rempah lain.

Lassi Manis

Lassi buah-buahan dibuat dari gula, air mawarjeruk limaumanggastrawberi, atau sari buah lainnya. Lassi dengan safron adalah minuman khas Sindh (Pakistan), Jodhpur dan Rajasthan di India. Lassi yang diberi tambahan mentega disebut makkhaniya lassi dan kental seperti susu kocok (makkhan bermaksud mentega dalam bahasa Punjabibahasa Urdubahasa Hindi, atau bahasa Gujarat word for butter).

Lassi Mangga

Di India dan Pakistan, lassi mangga adalah minuman yang terkenal. Isi mangga dikisar bersama yoghurt, susu krim, atau ais krim. Gelas yang dipakai adalah gelas tinggi dan dilengkapi dengan penyedut. Minuman ini juga dikenali di Malaysia dan Singapura.

Lassi Bhang

Lassi istimewa dibuat campuran bhang (cairan cannabis), dan memiliki efek yang serupa dengan marijuana. Minuman ini tidak melanggar hukum di daerah tertentu di India, dan terutama diminum sewaktu perayaan Holi bersama makanan ringan yang disebut pakora.


Resepi : Lassi Mangga
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2 biji mangga (600gram) - kupas dan potong kecil
150ml susu segar
150ml yogurt asli
2 sudu besar gula pasir

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam pengisar.
2. Kisar sehingga lembut dan halus.
3. Tuangkan ke dalam gelas.
Oleh kerana Amie tidak kisar bersama ketulan ais, jadi sementara menunggu waktu berbuka puasa, Amie masukkan Lassi Mangga ke dalam peti sejuk supaya menjadi dingin.


Jika ada yang berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai Lassi Mangga, bolehlah teruskan bacaan di bawah ini yang Amie petik dari http://whatscookingamerica.net/Beverage/MangoLassi.htm
Mango Lassi is a traditional South Asian non-alcoholic beverage. In fact it is one of the most popular beverages in Northern India. Mango Lassi is also a favorite at Indian restaurants.
The mango lassi drink is a cross between a smoothie and a milk shake and is smooth, creamy, and absolutely heavenly! This drink is such a refreshing drink to have on a hot summer day. Choose low-fat or fat-free yogurt to cut the calories.


3 ulasan:

  1. Menggoda sungguh lassi mangga Amie ni.Sis tak rajin la Amie nak buat air susah2 buka puasa,selalunya minum soya sejuk aje.

    BalasPadam
  2. Berdegup2 telan air lior ni Amie weiii....
    Akk buka air tembikai laici je:-)

    BalasPadam
  3. Norzie,
    alah bisa tegal biasa Norzie, sebab suka punya pasal, bagi Amie taklah sesusah mana sebab semua bahan asas sudah sedia ada.

    Zana,
    tembikai laici pun sodap!!!

    BalasPadam