Pages

Isnin, 30 Julai 2012

Ikan Alu-Alu Goreng Taucu & Kangkung Goreng Belacan

Assalamualaikum. 


Ini hidangan bersahur malam tadi. Ikan Alu-Alu Goreng Taucu. Sebelum terlupa dan tersimpan dalam folder dan Amie tidak lagi teringat resepinya, eloklah Amie kongsikan bersama petang ini.


Resepi : Ikan Alu-Alu Goreng Taucu
Suber : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
4 keping ikan alu-alu - lumur dengan sedikit garam dan kunyit, goreng hingga masak dan ketepikan.
3 sudu makan taucu manis
2 biji cili hijau - belah 4
 labu bawang besar - mayang kasar
2 ulas bawang putih - hiris 
3cm halia - hiris
1 sudu makan gula
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 75ml air
minyak


Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan taucu dan tambah air asam jawa. Biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan alu-alu goreng. Balik-balikkan.
4. Masukkan gula dan gaul rata. Setelah kuah kelihatan pekat, tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan.



Resepi : Kangkung Goreng Belacan
Sumber : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
1 cekak kangkung - bersihkan dan potong ikut citarasa
15 ekor udang kertas sederhana kecil - bersihkan dan buang kulit
3 biji cili merah - tumbuk
3 biji cili padi - tumbuk
1.5 cm belacan - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
sedikit garam / perasa pilihan.
minyak


Cara: 
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk dengan api sederhana hingga pecah minyak. 
2. Masukkan udang dan kacau sekali-sekala sehingga udang masak. Besarkan api.
3. Masukkan kangkung dan tutup selama 1 minit.
4. Buka penutup dan kacau kangkung seketika. Tambahkan serbuk pati ikan bilis.
5. Tutup api dapur.


Jika dibandingkan kedua-dua di atas, nampaknya Ikan Alu-Alu Goreng Taucu lebih menyelerakan! Rupa-rupanya Amie terlupa bubuh garam dalam Kangkung Goreng Belacan!

2 ulasan:

  1. Salam Amie...rajennya masak mcm2 waktu sahur.
    Klu umah atie ada pedas2...ada telur masin.ON jerrrrr

    BalasPadam
  2. Atie,
    semua bahan sedia awal semasa sediakan bahan berbuka, bangun terus masak je tak payah dah nak potong, rendam dll.

    BalasPadam