Nasi Arab vs Nasi Briyani

8:45 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ini Encik Suami ajak makan tengah hari di Restoran Rumpun Selera, Bandar Seri Perdana. Sang Suami pilih masakan Asia Tengah, sang isteri pilih masakan Asia Selatan. Dia hendak makan Nasi Arab, kita hendak makan Nasi Briyani. Dia pilih lauk ayam, kita pilih lauk ikan bawal.

Nasi Arab vs Nasi Briyani


Nasi Arab

Nasi Briyani

Kita ambil lauk ikan bawal goreng, tambah ulam kacang bendi dengan sambal. Nampak serabut pinggan nasi briyani kita. Samalah halnya dengan kepala kita yang sedang penuh sarat dengan 1001 perkara hal ehwal menoreh!

Sup Ceker

Nampak ada sup ceker, kita minta semangkuk. Sup ceker di kedai mamak memang kuahnya agak pekat, banyak rempah ratusnya. Ketika makan memang beberapa kali tergigit buah pelaga. Kadang buah pelaga dari nasi briyani, dan kadang dari kuah sup ceker.


Sup ceker masakan gaya mamak memang meriah. Sudahlah cekernya empuk lembut, ada tambahan lobak merah dan jagung pula.


Sudah ada sup ceker, ditambah lagi dengan sup kosong. Hirup sajalah sup yang masih panas ini.


Encik Suami kata dia hendak minum air suam saja. Baiklah. Kita pun ikut minum air suam juga. Sebelum tulis entri ini sempat tanya Encik Suami berapa harga makanan itu semua. Katanya RM31.00. Okey kan harganya, harga mampu bayar. Nasi Arab Ayam, Nasi Briyani Ikan Bawal tambah ulam lagi. Ada papadom dan sup ceker. Alhamdulillah. Semoga Allah kurniakan rezeki berlipat ganda buat pengusaha Restoran Rumpun Selera. 


Nampak ada pegedil kentang teringat pula Firdaus. Amie belilah tiga ketul pegedil. Seketul harga RM1.50 sen. Jadi tiga ketul RM4.50. Yang ini Amie bayar, tak termasuk harga nasi yang kami makan.

Seronok sungguhlah Firdaus, balik sekolah agama sudah terhidang pegedil kentang kegemarannya di atas meja.

Pegedil Kentang


Sebelum meninggalkan Bandar Seri Perdana, kami singgah di warung beli kuih penjaram pandan untuk minum petang.


16 comments

  1. Dua2 sedap
    Tapi kalau wak kena regukan dengan lauk kambing baru ngam

    BalasPadam
  2. Nasi timur Tengah ini memang saya sukaaaa 😍😍. Penuh rempah, sedaaap. Terbiasa dengan makanan banyak rempah, jd kalo ketemu kuliner seperti itu, saya puas makannya 😄. Beda sangat dengan kuliner di Jawa yg sangat simple

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau makan panas memang terasa rempah dan aromanya kan dik Fanny.

      Padam
  3. Tak suka kalau sedang makan tergigit buah pelaga.. potong betul hehehe
    Sukar nak hati2 sebab kalau bercampur nasi memang kaler sama.

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. Alhamdulillah. Kedai mamak memang tak mengecewakan.

      Padam
  5. Sedap plak sup ceker tu kak amie...

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Ya, sedap dan lembut cekernya. Cuma agak pekat dan berempah.

      Padam
  7. tabiat sy kalu mkn beriyani or nasi arab, sy akan jamah nasi dulu. sy percaya kalau nasi dia sedap.lauk pauk dia pun sedap jg😁

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasi beraroma memang ada rasanya. Tambah lauk tambahlah enaknya.

      Padam
  8. Rare tu kak Amie makan nasi beriyani dengan bawal goreng. Apa pun boleh kan ikut selera kita gitu. Harga dia murah juga tu dengan apa yang dia hidangkan tu. Seronoklah Daus dapat makan pegedil favourite dia.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe