Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini Encik Suami ajak makan tengah hari di Restoran Rumpun Selera, Bandar Seri Perdana. Sang Suami pilih masakan Asia Tengah, sang isteri pilih masakan Asia Selatan. Dia hendak makan Nasi Arab, kita hendak makan Nasi Briyani. Dia pilih lauk ayam, kita pilih lauk ikan bawal.
Nasi Arab vs Nasi Briyani |
Nasi Arab |
Nasi Briyani |
Kita ambil lauk ikan bawal goreng, tambah ulam kacang bendi dengan sambal. Nampak serabut pinggan nasi briyani kita. Samalah halnya dengan kepala kita yang sedang penuh sarat dengan 1001 perkara hal ehwal menoreh!
Sup Ceker |
Nampak ada sup ceker, kita minta semangkuk. Sup ceker di kedai mamak memang kuahnya agak pekat, banyak rempah ratusnya. Ketika makan memang beberapa kali tergigit buah pelaga. Kadang buah pelaga dari nasi briyani, dan kadang dari kuah sup ceker.
Sup ceker masakan gaya mamak memang meriah. Sudahlah cekernya empuk lembut, ada tambahan lobak merah dan jagung pula.
Sudah ada sup ceker, ditambah lagi dengan sup kosong. Hirup sajalah sup yang masih panas ini.
Encik Suami kata dia hendak minum air suam saja. Baiklah. Kita pun ikut minum air suam juga. Sebelum tulis entri ini sempat tanya Encik Suami berapa harga makanan itu semua. Katanya RM31.00. Okey kan harganya, harga mampu bayar. Nasi Arab Ayam, Nasi Briyani Ikan Bawal tambah ulam lagi. Ada papadom dan sup ceker. Alhamdulillah. Semoga Allah kurniakan rezeki berlipat ganda buat pengusaha Restoran Rumpun Selera.
Nampak ada pegedil kentang teringat pula Firdaus. Amie belilah tiga ketul pegedil. Seketul harga RM1.50 sen. Jadi tiga ketul RM4.50. Yang ini Amie bayar, tak termasuk harga nasi yang kami makan.
Seronok sungguhlah Firdaus, balik sekolah agama sudah terhidang pegedil kentang kegemarannya di atas meja.
Pegedil Kentang |
Sebelum meninggalkan Bandar Seri Perdana, kami singgah di warung beli kuih penjaram pandan untuk minum petang.
Dua2 sedap
BalasPadamTapi kalau wak kena regukan dengan lauk kambing baru ngam
Kambing yilek Wak....entek.
PadamNasi timur Tengah ini memang saya sukaaaa šš. Penuh rempah, sedaaap. Terbiasa dengan makanan banyak rempah, jd kalo ketemu kuliner seperti itu, saya puas makannya š. Beda sangat dengan kuliner di Jawa yg sangat simple
BalasPadamKalau makan panas memang terasa rempah dan aromanya kan dik Fanny.
PadamTak suka kalau sedang makan tergigit buah pelaga.. potong betul hehehe
BalasPadamSukar nak hati2 sebab kalau bercampur nasi memang kaler sama.
Itulah yang potong selera. Getir!
Padamhuih sedapnya menu akak oi....
BalasPadamAlhamdulillah. Kedai mamak memang tak mengecewakan.
PadamSedap plak sup ceker tu kak amie...
BalasPadamItulah yang saya cari SA.
PadamSup ceker tu sedapnya
BalasPadamYa, sedap dan lembut cekernya. Cuma agak pekat dan berempah.
Padamtabiat sy kalu mkn beriyani or nasi arab, sy akan jamah nasi dulu. sy percaya kalau nasi dia sedap.lauk pauk dia pun sedap jgš
BalasPadamNasi beraroma memang ada rasanya. Tambah lauk tambahlah enaknya.
PadamRare tu kak Amie makan nasi beriyani dengan bawal goreng. Apa pun boleh kan ikut selera kita gitu. Harga dia murah juga tu dengan apa yang dia hidangkan tu. Seronoklah Daus dapat makan pegedil favourite dia.
BalasPadamDedua menu ni sedapp
BalasPadam