Resipi Bihun Goreng Daging

9:35 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan selamat pagi.
Jom sarapan dengan Bihun Goreng Daging di dapur kecil kami.


Bihun Goreng Daging


Resipi Bihun Goreng Daging
Bahan-bahan:
  • 1 bungkus bihun - rendam dengan air biasa hingga lembut - toskan airnya
  • 1 cawan hirisan daging yang sudah direbus (jika daging muda / lembut tak perlu rebus)
  • 1 tangkai sayur sawi - pisahkan batang dan daun
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 7 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil belacan - pilihan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
  3. Masukkan hirisan daging bersama batang sawi.
  4. Kacau beberapa kali.
  5. Kemudian masukkan bihun bersama daun sawi.
  6. Taburkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  7. Gaul rata.
  8. Padamkan api dapur.

Bihun Goreng Daging


Air Bunga Telang

Pagi tadi Encik Suami petik bunga telang di Taman Firdaus. Dapat segenggam, bolehlah masak untuk dijadikan minuman pagi. Resipi Air Bunga Telang ada di sini: CARA MEMBUAT TEH BUNGA TELANG YANG SEDAP!

Jumpa lagi!

4 comments

  1. Sedapnya sarapan kak amie 😍 air bunga telang tu cantik sungguh!

    BalasPadam
  2. cantik gelas wedang telangnya kak amie...mbul rutin juga minum bunga telang karena seger di badan...bikin hangat

    kalau bihun sih dah pasti nda usah ditanya mbul sangat suka apalagi bihun goreng ada suiran daging atau ayamnya...mbul suka bihin yang banyak kolnya juga biar krancy

    BalasPadam
  3. Bihun goreng kak Amie tak pernah tak menarik. Tempting dan nampak kesedapannya tu. Tambah pula ada daging. Nampaknya rezeki dapat mengeteh bunga telang selalu lah ni.

    BalasPadam
  4. Hari tu kita goreng bihun juga tapi lupa nak ambil gambar

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe