Cara Membuat Teh Bunga Telang Yang Sedap!

12:51 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom cerita tentang bunga telang.
Mengikut kajian  KHASIAT BUNGA TELANG:

  • Tinggi dengan antioksidan
  • Boleh merawat asma
  • Bersifat antiradang
  • Baik untuk pesakit kencing manis
  • Boleh mencegah jangkitan bakteria dan kulat
  • Boleh meningkatkan fungsi otak
  • Boleh menurunkan paras kolesterol.
Air Bunga Telang

Sejak pertama kali minum Teh Bunga Telang di MALAM KENANGAN DI HAWA'S ARTISAN KITCHEN, teringin pula hendak membuatnya di rumah sendiri. Kebetulan pula bunga telang sentiasa berbunga lebat dan jatuh gugur ke bumi begitu sahaja. Baiklah dimanfaatkan untuk dijadikan teh bunga telang!


Teh bunga telang boleh dihasilkan dengan merebus bunga telang segar atau bunga telang yang telah dikeringkan.

Bunga Telang

Amie kongsikan cara membuat teh bunga telang yang memang sedap walaupun diminum panas. Tambah lazat jika ditambah ais batu! Kali pertama ini Amie masak bunga telang dengan daun pandan. Akan datang Amie hendak rebus dengan serai pula.

Bahan-bahan:
  • 20 kuntum bunga telang
  • 1 liter air
  • 2 helai daun pandan - siat dan simpul
  • jus limau kasturi secukupnya
  •  air gula pasir secukupnya
Cara:
  1. Jerang periuk di atas api dapur. Tuangkan air bersama bunga telang dan daun pandan.
  2. Masak sehingga mendidih, atau sehingga warna pada kelopak bunga telang menjadi pudar.
  3. Tapis air rebusan.
  4. Boleh diminum panas atau biarkan sejuk terlebih dahulu kemudian ditambah ais untuk rasa yang lebih lazat.
  5. Untuk menyempurnakan rasanya, tuang air rebusan bunga telang ke dalam gelas atau cawan.
  6. Tuangkan jus limau kasturi dan air gula secukup rasa.

Bunga Telang

Air Bunga Telang

10 comments

  1. Memang seksi dan manis Jus Bunga Telang ni

    BalasPadam
  2. Lah... boleh minum ke bunga ni...?

    BalasPadam
  3. Rasa macam hendak buat juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat NA.
      Kalau ada bunga telang terus buat.

      Padam
  4. Tak pernah lagi mencuba teh bunga telang tapi baru2 ni mak saya kongsi gambar dia buat salad bunga termasuk bunga telang ni. Macam menarik je.

    BalasPadam
  5. Cantik menawan warna teh bunga telang. Meriah betul bunga telang kak Amie. Bolehlah hari hari mengeteh bunga telang.

    BalasPadam
  6. Tak pernah minum dan buat lagi...alahai geram plak tengok warna dia yang cantik tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe