Resipi Perut Lembu Air Asam

6:09 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Pagi tadi jalan-jalan sampailah ke Tanah Jauhar. Ternampaklah COLEK@AIR ASAM PERUT LEMBU KORBAN SK. Kecur sekecur-kecurnya sampai terpaksa lari balik nak selongkar peti sejuk cari baki perut lembu. Kebetulan di pertengahan jalan terserempak dengan si mambang. Jadi seretlah si mambang minta bantu siapkan Perut Lembu Air Asam di dapur kita!

Perut Lembu Air Asam

Resipi Perut Lembu Air Asam
Bahan-bahan:

  • 500 gram perut lembu - rebus hingga empuk - hiris iku saiz yang disukai
  • 10 biji tomato ceri - belah 2
  • 5 biji bawang merah - hiris
  • 7 helai daun ketumbar jawa - hiris
  • 10 biji limau kasturi - ambil jusnya
  • 2 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 2 sudu besar  air rebusan perut
  • 1 cawan air rebusan perut lembu
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar kasar:
  • 1 sudu kecil belacan - bakar
  • 10 tangkai cili padi
Cara:
  1. Satukan semua bahan di dalam sebuah bekas.
  2. Gaul sebati.
  3. Hidangkan.


Kita memang tak sabar nak meratah. Makan begitu saja tak mahu ada nasi. Encik Suami makan dengan nasi. Katanya, air asamnya sedap! Kalau dah kata sedap, memang sedaplah.

Dah puas dan kenyang meratah Perut Lembu Air Asam, kita lepaskanlah si mambang balik ke Tanah Jauhar untuk kembali berkhidmat kepada tuannya di sana. Terima kasih mambang. Kirim salam sama Mak Inche ya.

7 comments

  1. Menarik hidangannya. Begitulah bila terpengaruh dengan rakan blogger sementara mambang rajin mengikut balik tu. Hihi...

    BalasPadam
  2. Bukan main si mambang jalan2 sampai ke sanun ya.. siap buatkan perut lembu air asam pula, kenapalah tak dikirimkan dengan si mambang perutnya semangkuk??

    BalasPadam
  3. Nampak meriah perut air asam tu.. saya boleh makan kalau orang lain yang buat hehehe..

    BalasPadam
  4. sedapnya tgk walaupun x pernah lg rasa... selalu mkn perut yg masak jd sambal goreng je

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe