Sotong Goreng Kunyit Paling Mudah dan Sedap!

6:09 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jumpa lagi dengan perkongsian resipi Sotong Goreng Kunyit Paling Mudah dan Sedap! Dengan teknik gunakan api besar, masukkan sekaligus semua bahan seperti sotong, kacang panjang dan lobak dan kemudian terus tutup kuali selama 1 hingga 2 minit sahaja! Hasilnya, sotong masak sempurna dan tidak berair. Jangan risau, kacang panjang dan lobak merah pun masak sama.

Amie tidak hiris cili padi. Masukkan sahaja bulat-bulat ke dalam kuali. Ketika makan sekiranya hendak rasa pedas, piicit atau patahkan sahaja cili padi tersebut.

Sotong Goreng Kunyit  Paling Mudah dan Sedap!

Sotong Goreng Kunyit Paling Mudah dan Sedap!

Resipi Sotong Goreng Kunyit Paling Mudah dan Sedap!
Bahan-bahan:

  • 5 ekor sotong torak saiz sederhana - bersihkan - buang dakwat - buang mata dan mulut - potong ikut suka - perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - biarkan selama 15 minit
  • 3 batang kacang panjang - hiris ikut suka
  • 1/2 batang lobak merah - kupas kulit - potong ikut suka
  • 7 tangkai cili padi
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 4 sudu besar minyak
Bahan hiris:
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
Cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan hiris hingga terbit bau.
2. Besarkan api dapur. Kemudian masukkan secara serentak sotong, lobak merah dan kacang panjang.
3. Tutup kuali selama 1 hingga 2 minit.
4. Buka penutup kuali, dan tambahkan sos tiram.
5. Gaul beberapa kali, dan padamkan api dapur.

Sotong Goreng Kunyit Paling Mudah dan Sedap!

Apa cerita cuaca di tempat rakan-rakan blogger?
Bumi LD sedang dibasahi hujan.
Semoga yang turun ini hujan yang dilimpahi rahmat.

9 comments

  1. Rasa nak picit² aje mambang tu.. laju terbang ke sanun.. dah guna api besar tu, nampaknya cepatla masaknya, bolehlah mambang cepat² pulang ke Tanah Jauhar.

    Terima kasih, Kak Amie, kongsi tips agar sotong tidak berair. Patutlah nampak kering sotongnya, mesti lembut dikunyah²

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, sotong tak berair. Hanya berminyak saja.

      Padam
  2. di sini pun setiap petang hujan lebat..pukul 4-5 dah gelap...

    sedapnya, ada sambal pedas, mmg terangkat..

    BalasPadam
  3. Kuching sekarang selalu hujan tgh hari (3-4pm)... dah la lebat... nasib baik minggu ni budak² xde kafa sbb minggu ujian

    BalasPadam
  4. gitu tekniknya...sotong kalau lama sgt nanti dia kluarkan air kan. tq kakak

    BalasPadam
  5. waduhhh lapo laa pulak kak.. fah tgh hari ni😁

    BalasPadam
  6. Sedap plak sotong goreng kunyit tu ha...

    BalasPadam
  7. Memang mudah dan menyelerakan sungguh ni Kak Amie. Rasa pedas pedas lada picit tu yang penambah rasa selera makan. hihi...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe