Mee Hoon Goreng Taucu Pedas Berapi

9:16 PG

Assalamualaikum.
Selamat pagi semua. Moga ceria bersama keluaga walaupun kena berkurung dalam rumah. In shaa Allah pengorbanan yang dilakukan akan mendapat hasilnya sedikit masa lagi.
Bersabarlah.

resepi mee hoon goreng taucu
Kita cerita pendek tentang menu sarapan pagi ini, Mee Hoon Goreng Taucu Pedas Berapi. Amie bubuh taucu pedas manis, dan tambahkan hirisan cili padi. Barulah meleleh-leleh bila menikmatinya! Jangan lupa hidangkan bersama secawan minuman panas juga! Tak perlu keluar joging di padi hari. Di dapur sahaja sudah basah kuyup dengan peluh gara-gara makan Mee Hoon Goreng Taucu Pedas Berapi... ahaks!

resepi mee hoon goreng taucu
Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - rendam dengan air sejuk hingga lembut - toskan
20 ekor udang basah - cabut kepala - tarik perlahan-lahan urat hitam dari tengkuk udang (nak bersihkan semua lagi bagus)
1/2 cawan hirisan lobak merah
1 sudu besar taucu pedas manis
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris / cincang:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar 
1 biji cili hijau
10 biji cili padi

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga layu.
2. Kemudian masukkan hirisan lobak merah dan lobak. Masak sehingga udang berubah warna.
3. Masukkan taucu pedas manis dan kacau sebati.
4. Seterusnya masukkan mee hoon. Gaul rata.
5. Lengkapkan rasa dengan menaburkan garam / gula / perasa pilihan di atas mee hoon goreng. Gaul beberapa kali.
6. Padamkan api dapur.

resepi mee hoon goreng taucu
 Mee Hoon Goreng Taucu Pedas Berapi dah siap!
Wokey.....

Jumpa lagi.



3 comments

  1. Tun lepas kawin baru kenal taucu ni. mama tun tak penah guna dlm masakan.
    Mak mertua tun suka masak letak taucu, tapi smp skrg tun xberapa blh telan taucu hi. hehe..

    BalasPadam
  2. 1st time tgk menu goreng ltk taucu

    BalasPadam
  3. Tun Telani,
    macam-macam ada dalam dunia masakan, banyak sangat sampai ada yang tak kenal

    Mama Tisya,
    pelbagaikan resepi musim PKP hihihii.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe