Pecal Lockdown

10:28 PTG

Ada yang baru dengar tentang pecal?
Pecal, dengan kata lain maksudnya ialah sejenis salad tradisional masyarakat Jawa. Jadi kalau disebut pecal, memang sudah sinonimlah dengan makanan orang Jawa. 



Tiba-tiba teringin nak makan pecal!
Mana nak cari pucuk ubi di tengah kemelut Covid-19 ni?
Berangan nak buat taugeh kontot, tapi terlupa nak rendam kacang hijau!

Rindunya pecal hasil air tanga Bonda! Walaupun hanya 4 jenis sayur, tapi menambah-nambah lagi masuk dalam pinggan! 


Boleh klik di sini untuk resepi pecal : PECAL OH! PECAL

Jom kita lihat resepinya di bawah ini. Untuk kuah pecal ini, kencur atau cekur adalah bahan wajib sebagai identiti kuah kacang untuk pecal. Ada juga yang menambahkan hirisan daun limau purut, tapi jarang kita jumpa.

Bahan-bahan untuk kuah pecal:

250 gram kacang tanah 
10 biji cili kering - jika suka pedas boleh tambah cili padi
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
4 ketul isi cekur
3 cm belacan - kalau tak masukkan pun boleh
1 sudu kecil pati asam jawa
3 cawan air panas suam
garam/ gula / perasa pilihan
minyak

Amie gunakan cili kering yang kurang pedas. Kalau suka pedas boleh tambah cili padi. Encik Suami memang penggemar pecal. Pernah sekali balik kampung, beli pecal di pasar malam dan kebetulan kuag kacang sangat pedas. Aduhai... kesian melihat dia menahan pedas sampai meleleh peluh dari dari!

Cara:
1. Goreng kacang tanah hingga masak dan tumbuk hancur tetapi tidak terlalu lumat.
2. Goreng cili kering, bawang putih, bawang merah, dan belacan. Kemudian tumbuk atau kisar bahan gorengan tadi bersama isi cekur hingga halus.
3.  Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul bersama air panas suam.
4. Jika suka kuah pekat, kurangkan sukatan air. Jika sebaliknya, tambah sukatan air.

Cili kering dan bawang hendaklah digoreng terlebih dahulu. Dulu kami tumbuk dalam lesung, dan cepat lumat kerana cili kering sudah garing.

Nampaknya kami tidak ada pilihan kacang tanah. Yang ada hanyalah kacang tanah yang tidak berkulit. Jadi Amie goreng saja kacang ini.

Pokok kencur pun seakan-akan hidup segan mati tak mahu. Menjelang tengahari nampak layu saja tanaman dalam pasu. Kita pula tak sanggup berlama-lama di tengah panas memilih pokok kencur,jadi cabut sajalah mana yang dapat. Rupanya isi kencur tertinggal dalam pasu! malas pula nak keluar ambil sekali lagi! Cukuplah tu, sekadar untuk aroma.
Wokey!
Kuah pecal sudah siap. 
Kita sediakan gangnya pula ye.
Tidak ada pucuk ubi...ahaks!
Yang ada taugeh, pucuk pakkis tanjung, kangkung, nangka muda, dan kacang panjang. Kesemua sayuran ini dicelur terlebih dahulu. Ada tambahan lain seperti hirisan mentimun dan tempe goreng. 

Jangan lupa. pengumuman Perdana Menteri petang tadi, tempoh Parintah Kawalan Pergerakan ditambah selama 14 hari lagi. Baiklah. Mari kita makan Pecal Lockdown. Kuah pecal yang Amie buat tu agak pekat, jadi kena tambah air panas lagi untuk cairkannya sedikit.

3 comments

  1. Sedap pecal bergantung pd kuah dia kan Amie. Saya selalu mkn jiran2 buat je, x pernah buat sdiri lg

    BalasPadam
  2. Ana,
    jemput.... memang rindu!

    Rosa,
    betul tu, kuah yang paling penting, bahan lain boleh guna macam-macam.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe