Sedapnya Leher Ayam Goreng Rangup!

9:52 PTG

Siang tadi teringin sangat makan leher ayam goreng rangup!
Pertama kali makan leher ayam sewaktu bersama-sama menjadi tukang masak segera sempena kem kepimpinan sekolah, selama 3 hari dari Jumaat sehingga Ahad seminggu sebelum cuti sekolah bermula.
Oleh kerana pihak sekolah nak jimatkan kos, jadi seluruh warga sekolah dikerah turun padang dan pembahagian tugas untuk kami ialah menyediakan hidangan untuk lebih kurang 220 orang murid yang menyertai kem tersebut, termasuk semua guru yang terlibat. Menu yang perlu disediakan termasuklah sarapan pagi, makan tengahari dan minum petang.
Lenguh jugalah kaki dan pinggang dari awal pagi sehingga ke petang bertungkus lumus bersama 10 orang rakan yang lain memasak. Syukurlah ketua kami orangnya ringan tulang. Dialah yang terkejar ke sana dan kemari membeli segala bahan dan memilih menu apa yang hendak dimasak. 
Salah satu menu ringkas yang tak mungkin kami lupakan keenakannya ialah ayam goreng. Kami membersihkan 35 ekor ayam, dan kemudian digaul dengan bahan ramuan, ditambah dengan tepung beras untuk digoreng. Setelah beberapa kali gorengan, beberapa orang teman tukang masak meratah leher ayam. Amie pun ikut sama. Eh! Rangup pula leher ayam goreng pada bahagian kulitnya. Sangat sedap! Tak cukup satu, ambil lagi, dan cari lagi leher ayam! Memang leher ayam kami tak akan berikan kepada anak murid! Biarlah kami saja yang makan bahagian itu. Anak murid akan kami agihkan bahagian isi ayam.

Jadi, ceritanya hari ini, setelah membeli ayam bahagian dada dan peha , dapatlah Amie kumpulkan bahagian leher yang melekat di dada ayam dan masih bersalut kulit. Bahagian pehanya pula, Amie ambil tulang belakang hingga ke tongkeng yang juga masih berkulit.

Puaslah hari ini meratah leher ayam bersama Firdaus di dapur!

Sekadar gambar kenangan sama-sama goreng ayam 35 ekor.



Walaupun sangat penat, tapi seronok!



Alhamdulillah... tertunailah hasrat di hati nak makan leher ayam goreng rangup...ahaks!


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe