Pindang Tumis Ikan Selar @ Salai-Salai

8:02 PTG

Jumpa lagi dengan cerita dari dapur maya.
Kali ini Amie kongsikan resipi Pindang Tumis Ikan Selar. Tak tahulah selar jenis apa. Kalau di LD, orang tempatan panggil ikan salai-salai.

resepi pindang tumis ikan selar
Ikan begini memang sedap masak singgang. Amie tambahkan dua biji terung bulat. Terung bulat saja yang ada di dapur. Peti sejuk masih lagi belum dibaiki, jadi nak simpan sayuran hijau banyak-banyak pun kena fikir 9 kali. Nampaknya terung bulat ini jenis tahan lasak. Letak dalam suhu bilik pun masih ok walaupun sudah ebberapa hari dibeli. Jadi kira masak sekali harunglah, ada ikan dan ada terung. Cukuplah untuk lauk makan tengahari. 

resepi pindang tumis ikan selar
Kali ini perencah masakan singgang semuanya Amie hiris. Gunakan pisau sahaja, tidak gunakan lesung langsung.

resipi pindang tumis ikan selar
Inilah dia ikan selar atau ikan salai-salai. Masak dua ekor sahaja  untuk kami sekeluarga. Firdaus seperti biasa, dicarinya telur dadar dengan serunding kelapa. Tambah kicap. Itulah lauk kegemarannya sampai menambah nasi dalam pinggan.

Wokey!
Walaupun dah banyak kali kongsi resipi singgang ikan, tapi kali ini pun nak paparkan juga.
Bahan-bahan:
2 ekor ikan selar - bersihkan - ikut suka nak potong atau tidak
2 biji terung bulat - belah 6
4 sudu besar minyak
4 cawan air
1 keping asam gelugor
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 batang serai
2 cm kunyit
2 cm halia

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan hiris sehingga terbit aroma.
2. Masukkan air. Biarkan sehingga mendidih.
3. Seterusnya masukkan asam gelugor, terung dan ikan selar.
4. Masak sehingga terung lembut dan ikan selar masak.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.

resepi pindang tumis ikan selar
Pindang Tumis Ikan Selar @ Salai-Salai dah siap!

5 comments

  1. Sedap ni kak, saya jarang masak ikan singgang ni sebab anak-anak tak suka..

    BalasPadam
  2. Wahhh...menu sihat dan menyelerakan sekali. Makan nasi panas2 ni waduhhhh

    BalasPadam
  3. Singgang ni....sama dgn Pindang kan? Ke tak sama? Ahakz....lelaki taw makan je...

    BalasPadam
  4. Cik Matahariku,
    anak-anak sekarang selera tak sama dengan selera kita.

    Nieda,
    sama-sama.

    Cik Wan,
    Inilah menu kegemaran orang kampung kan Cik Wan heheee.

    jeBateja,
    terima kasih, sebenarnya pindang tu sebab bubuh kunyit, ada warna kuning, kalau singgang kuah putih jernih.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe