Makan Tengahari di Semporna Holiday Restaurant

11:02 PG

Entri terakhir jalan-jalan ke Pulau Mabul.
Cerita dua minggu lepas yang belum selesai.

Sebaik sahaja tiba di jeti Semporna dari Pulau Mabul, kami mengambil keputusan untuk makan tengahari di Kampung Tampi-Tampi. Makanan yang dihidangkan memang sedap-sedap dan harganya pula sangat berpatutan.

Cuma, kami agak lama tertunggu-tunggu makanan yang dipesan. Barangkali kalau datang ke sini untuk santai-santai menikmati hidangan, tanpa perlu segera meninggalkannya untuk tujuan lain mungkin inilah tempatnya yang sesuai. Ditambah pula dengan pemandangan laut nan membiru serta tiupan angin yang nyaman.

Kawasan ini terletak berhampiran masjid, dan memudahkan kita untuk menunaikan solat. Walaupun kami meletakkan kereta di hadapan masjid, tetapi dikehendaki membayar tempat 'parking' sebanyak RM5 untuk sebuah kereta.



Tengahari panas terik!
Bila ternampak pelbagai jenis buah-buahan segar, tentunya tekak meronta-ronta untuk menikmati jusnya!


Setelah memesan hidangan tengahari, kami pun bergerak menuju ke tempat makan di tepi laut sanun. Ketika itu jam menunjukkan hampir pukul 12. 20 tengahari.



Hampir 15 minit menunggu pesanan yang belum kunjung tiba, akhirnya kami mengambil keputusan membeli air jagung dan minuman dalam botol yang dijual berhampiran tempat duduk kami.

 Tiga minit kemudian, setelah kami minum air jagung, sampailah minuman kami yang dipesan dari restoran.

 Apalagi!
Lupakan air jagung, minum dulu jus mangga sementara menunggu makanan tiba!


 Makanan tidak juga tiba!
Minuman hampir separuh disedut!


Hidangan pertama tiba selepas 13 minit kemudian, sup jagung dengan ketam. Kami menunggu beberapa minit agar terkumpul sekali hidangan yang lain. Tunggu punya tunggu tak kunjung tiba. Memandangkan sup jagung ketam akan menjadi sejuk, kami pun mengambil keputusan untuk menikmatinya terlebih dahulu!

 Sup jagung dengan ketam ini memang sedap, dan ada isi ketam di dalamnya.

 Ketika ini jam sudah menunjukkan angka 1.17 minit. 


 Minuman sudah habis disedut. Sup jagung dengan ketam juga licin dihirup!
Makanan lain termasuk nasi dan lauk-pauk belum juga tiba!

Kami simpan air jagung yang dibeli tadi di dalam botol minuman. Mana tahu ada yang kehausan sebab kehabisan minuman yang dipesan...ahaks!

 Sementara menunggu kedatangan 'nasi' makan dulu kuaci!

16 minit kemudian, pelayan restoran datang menatang makanan di atas dulang. Kamu sudah bersedia dengan pinggan masing-masing! Udang Butter Basar datang bersama Sayur Kailam Sos Tiram.

Tanpa nasi?
Kami minta pelayan restoran bawakan segera nasi ke meja kami!
Sudah hampir satu jam kami tunggu dik!

 Tunggu lagi.... nasi tak kunjung tiba!
Akhirnya kami ratah Udang Butter Basah bersama Sayur Kailan Sos Tiram!

 Pukul 1.32 minit baru sampai Isi Ikan Mangga dan nasi putih!

 1 jam lebih kami menunggu nasi tiba!
Ada lagi satu lauk yang belum sampai iaitu Sotong Goreng Tepung.

Menunggu sotong goreng tiba!
Terkulat-kulat makan... maklum nasi dan lauk tak datang serentak, masa yang diambil pula begitu lama untuk menghidangkan satu-satu masakan!

 Lauk dah habis, hanya menunggu sotong tiba. Nasi pun terbiar begitu sahaja di atas meja.

 6 minit kemudian baharulah tiba hidangan terakhir. 

Jam melewati angka 2 petang!
Kami pun beredar dari situ.
Kata Gee: Kita boleh saja makan di sini tetapi pada waktu petang, dan boleh menunggu lama-lama makanan yang dipesan.
Hurrrmmm.... melihat semula catatan waktu pada gambar-gambar yang dirakan dalam DSLR, rupanya kami berada di sini selama 1 jam 53 minit! Rasa-rasanya lama tak?

Entri berkaitan Pulau Mabul - Kappalai:

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe