Nasi Kuning Sambal Ikan Tuna

11:13 PG

Selamat pagi.
Kami cuti selama satu hari sahaja, sempena Deepavali.
Kononnya pagi ini ingin bawa anak-anak makan nasi kuning di sebuah restoran di Batu 1, Jalan Segama yang terkenal dengan keenakannya itu. Setiap kali makan di situ, pasti licin selicin-licinnya sepinggan nasi kuning, siap dengan semangkuk sup!
Rupanya hujan sepanjang pagi!
Malas pula nak keluar rumah.
Baiklah buat sarapan di dapur sendiri.

Seperti biasa, setiap kali Amie kongsikan resipi nasi kuning, kebanyakannya berlauk ikan terutama ikan tuna. Entahlah.... Barangkali sudah terbiasa setiap kali makan nasi kuning dengan sambal ikan, tidak kiralah ikan tuna, ikan tongkol @ ikan kayu, ikan kembung, ikan tenggiri, ikan belais dan sebagainya, rasa macam lain pula bila makan nasi kuning selain lauk ikan seperti sambal ayam atau daging! Barangkali sama seperti nasi lemak. Tanpa sambal ikan bilis terasa pula ada yang kurang....hiks! Apa pun terpulang dengan citarasa masing-masing untuk menikmati hidangan nasi kuning dengan lauk pilihan.

Bahan-bahan:
4 cawan beras biasa
1/2 cawan beras pulut
1 batang serai - dititik
3 cm halia - hiris halus
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam / kiub / perasa pilihan
500 ml pati santan

Cara:
1. Mula-mula sekali didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Letakkan kuali di atas dapur dan nyalakan api. Masukkan santan bersama serai, halia, serbuk kunyit dan garam.
3. Masukkan beras bersama beras pulut dan kacau sekali-sekala sehingga beras kembang dan mengering.
4. Pindahkan beras dari kuali ke dalam periuk pengukus.
5. Kukus selama 15-20 minit atau sehingga nasi masak.

Kalau tidak campurkan beras pulut, masih tetap terhasil nasi kuning. Beras pulut itu Amie tambah sekadar untuk menjadikan hasil nasi kuning lebih 'lekit' sedikit. Ada yang merendam beras semalaman bersama serbuk kunyit, dan dikukus pada keesokan harinya. Namun begitu, terpulanglah kepada kehendak dan citarasa masing-masing untuk menghasilkan nasi kuning ini. 

Sambal untuk nasi kuning akan mempengaruhi rasa keseluruhan hidangan nasi kuning. Itu sebabnya, kalau kita beli nasi kuning terutama nasi kuning bungkus daun pisang,hanya nasi kuning dengan sambal ikan sahaja! Dan kadang-kadang ada potongan kecil telur rebus. Kalau anda makan di kedai atau restoran, nasi kuning sudah dinaiktaraf dengan tambahan hirisan timun, atau lauk-pauk lain seperti sambal tempe, sambal ayam dan sebagainya. Tidak ketinggalan, semangkuk sup kosong. Sup memang hidangan iringan wajib!

Jom kita lihat resipi Sambal Ikan Tuna. Ikan apa pun boleh, yang penting hasilnya masakan sambal kita tu sedap...hiks!

Bahan-bahan:
600 gram ikan tuna - potong ikut saiz yang disukai - gaul dengan garam dan serbuk kunyit - ketepikan
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
25  tangkai cili kering
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 cm belacan
1 batang serai - diketuk

Cara:
1. Goreng ikan tuna hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
3. Masukkan bancuhan pati asam jawa, garam, gula / perasa pilihan secukupnya.
4. Masukkan ikan tuna yang telah digoreng tadi. Masak seketika sehingga kuah memekat.
5. Padamkan api dapur.
6. Hidangkan bersama nasi kuning.

 Aduhai!
Nasi Kuning dengan Sambal Ikan Tuna!
Mari kita lengkapkan dengan serunding kelapa pula.

Serunding kelapa ini memang sedap! Barangkali ditambah dengan udang kering. Tak bubuh udang kering pun boleh juga.

Bahan-bahan:
3 cawan kelapa parut - gunakan kelapa yang sederhana (tidak tua dan tidak muda) - buang kulit arinya
3 sudu besar udang kering - rendam dan toskan airnya kemudian ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 biji bawang merah - tumbuk
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar cili kisar
garam / gula / perasa pilihan
3 sudu besar minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah, dan cili kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan udang kering dan tumis lagi hingga wangi.
3. Masukkan kelapa parut , serbuk kunyit, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
4. Gaul rata dan balik-balikkan sehingga serunding menjadi kering.

Jemput nikmati hidangan Nasi Kuning Sambal Ikan Tuna bersama teman-temannya yang lain seperti serunding kelapa, telur rebus, hirisan mentimun dan juga keropok!

2 comments

  1. Assalamualaikum k. amie...
    meriah betul hidangan musim perayaan neh heheee.. kenyang sampai ke petang neh

    BalasPadam
  2. Kalau bertandang ke rumah amie pasti keberatan ank balik ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe