Bubur Kacang Campur Durian

11:02 PG

Encik Suami pernah beberapa kali bercerita, pekerja-pekerja di bawah seliannya selalu menyebut bubur kacang campur durian yang mereka nikmati di rumah kami. Oh! Sudah beberapa tahun berlalu, tetapi mereka masih mengingatinya! Begitu jugalah dengan Amie, sering teringat-ingat kalau 'termakan' sesuatu yang enak dan lain dari yang lain. Sebenarnya Amie selalu masak bubur kacang (kalau musim durian) untuk dibawa ke kampung ketika makan keluarga atau ketika diadakan majlis bacaan doa selamat.
Setiap kali Encik Suami menyebutnya, memang Amie teringin untuk memasak bubur tersebut, dan Encik Suami boleh bawa ke tempat kerjanya. Malangnya di tempat kami memang susah sangat nak dapat durian. Kalau ada pun harganya seperti harga emas! Itu belum tentu isinya sama ada elok atau sebaliknya.
Ahad lepas, entah bagaimana terpacul dari mulut Amie untuk mencari durian sewaktu Encik Suami memandu ke Tawau. Amie kata, nak buat tempoyak. Padahal Amie tahu bukannya musim durian pun, dan seperti biasa di sepanjang jalan hanya ada gerai cempedak, mangga, manggis dan buah-buahan tempatan yang lain kecuali durian. Kebetulan pada pagi itu kami melalui jalan bersebelahan dengan Pasar Tani Takada. Kami singgah di situ untuk menbeli daging rusa. Sayangnya, jangankan daging rusa, tulang rusa pun tidak ada!
Setelah berpusing keliling pasar mencari apa yang patut, tiba-tiba Fairuz memegang tangan Amie.
Ada bau! Katanya.
Bau apa? Tanya Amie.
Bau yang Mommy cari! Jawab Fairuz.
Bau apa? Amie tanya lagi sekali.
Cuba Mommy bau. Kata Fairuz lagi.
Bau durianlah! Di mana?
Oh! Ada longgokan durian di sebuah gerai. Dan kami terus menuju ke tempat tersebut.
Penjual durian memberikan kami isi durian untuk kami rasa. Manis! Sangat manis. Durian kampung. Tapi bukan durian tempatan. Durian dari Sarawak!
Kami borong 13 kilogram.
Sebahagian daripada durian itu Amie jadikan tempoyak, dan sebahagian lagi kami makan begitu sahaja. Ada lagi 4 biji.
Petang kelmarin,tiba-tiba Amie teringat pekerja-pekerja Encik Suami yang teringin makan bubur durian. Encik Suami kata, kalau Amie sempat masak bubur kacang, bolehlah dia bawa ke tempat kerja keesokan pagi.

Bubur Kacang Campur Durian sempat disediakan pagi tadi. Gambar diambil sebaik sahaja bubur kacang siap masak.

Petang semalam, sebelum meninggalkan pintu dapur Amie sempat mencari bahan di dapur sebagai persediaan untuk memasak Bubur Kacang Campur Durian keesokan pagi. Cadang Amie, selepas solat Subuh, Amie boleh terus masak, dan dijangka siap sebelum Encik Suami ke tempat kerja lebih kurang pukul 6 pagi.

Kacang hijau seberat 1 kg  ini akan Amie rendam selama 1 jam, dari jam 4 hingga 5 pagi. 
Biasanya memang Amie bangun antara pukul 4 untuk bersiap ke tempat kerja. Jadi, tidak menjadi masalah kalau Amie bangun waktu begini walaupun musim cuti.

Isi durian pun Amie sudah keluarkan siap-siap. Susun dalam sebuah bekas dan simpan dalam peti sejuk.

Amie masak bubur kacang ikut resepi Bonda. Selain kacang hijau dan durian, Amie tambahkan sagu biji, jagung krim, dan tidak lupa halia serta bawang putih. Selain gula melaka atau gula merah, Amie tambahkan gula pasir dan juga sedikit garam. Bagaimana pun Amie hanya gunakan sedikit gula melaka sahaja dahulu, memandangkan isi durian sudah cukup manis. Sekiranya rasa manis kurang menepati citarasa, Amie akan tambah dengan gula pasir.

Sebenarnya Amie tidak berhasrat untuk menggunakan santan kotak, tetapi tak sampai hati pula meminta Encik Suami keluar membeli kelapa parut memandangkan hari sudah menjelang malam.
Alhamdulillah, pagi tadi tergerak pula hari membuka bahagian sejuk beku peti ais untuk mengeluarkan udang (masak dengan mee hoon), terpandang sebungkus kelapa parut! Huurrrmmm... memang makcik ni mudah lupa sekarang nih. Maklumlah...sudah masuk usia emas...hiks! Jadi, Amie pun simpanlah semula santan kotak, dan gunakan santan kelapa yang Amie kisar pagi tadi.

Bila bubur kacang mula mendidih, lega rasanya sebab tidak perlu ambil masa yang agak lama untuk memasaknya. Memang banyak hasilnya dengan memasak 1 kg kacang hijau! Boleh makan untuk kenduri! Mungkin banyak bahan campurannya, termasuk jagung krim, sagu biji, dan durian. Amie tambahkan gula pasir dan sedikit garam selain gula melaka. Jangan lupa masukkan daun pandan untuk aroma yang lebih enak!

Bubur Kacang Hijau Campur Jagung masak sepenuhnya. Hanya menunggu masa untuk dibawa oleh Encik Suami. Encik Suami juga telah membeli beberapa buku roti. Tentu sedap makan roti cecah bubur kacang!

Minta maaf.
Entri kali ini hanya kongsi bahan yang digunakan untuk membuat bubur kacang campur durian. Resepinya biasa sahaja, dan sama dengan resepi bubur kacang yang lain. Bezanya mungkin Amie tambahkan halia dan bawang putih sahaja, sebab ada yang tak bubuh kedua-dua benda ini dalam bubur mereka. Itu resepi orang kampung kami....ahaks!

2 comments

  1. Salam .
    Sedapnya bubur durian,lama juga nda makan ni.Kalau ada lebihan durian tu boleh ja kirim pi kk.

    BalasPadam
  2. Rahel,
    di KK ka?
    Ingatkan masih di Tawau.
    Durian sesat bah ini hihihiiii.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe