Nasi Goreng Lobak Masin Hancur

7:57 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Sarapan apa pagi ini?

Nasi Goreng Lobak Masin hancur yang Amie paparkan di bawah ini bukanlah menu sarapan kami pagi ini. Kelmarin Amie balik lewat sedikit kerana terlibat dengan Majlis Apresiasi Murid 2023. Sampai rumah rasa sangat letih, dan terus tertidur. Sebelum itu sempat pesan dengan Encik Suami untuk masak nasi sebab belum makan tengah hari. Ketika Amie tidur, terdengar Firdaus beberapa kali tanya : Bila Mommy hendak masak? Bila boleh makan?

Kita sahut dalam keadaan mata terpejam : Tunggu kejap lagi. Tunggu ikan yang direndam jadi lembut. Firdaus terus jawab: Daus tak mahu makan nasi berlauk. Daus hendak makan nasi goreng yang macam Mommy buat semalam. Mommy goreng pakai butter dengan minyak yang wangi itu.

Mendengar permintaan Firdaus, kita pun terus bingkas bangun dan masuk dapur. Semalam Amie goreng nasi tambahkan lobak masin hancur. Tidak ada rasa masin pada lobak tersebut. Firdaus suka sangat sehingga habis licin semua nasi goreng! Dan minyak wangi yang Firdaus maksudkan itu ialah minyak sapi.

Nasi yang Encik Suami masak pun sudah lama kering. Tak perlulah disejukkan. Terus saja goreng dengan perencah yang ada. Ketika itu hujan lebat, jadi bertambah keronconglah perut Firdaus dengan Encik Suami.

Nasi Goreng Lobak Masin Hancur

Resipi Nasi Goreng Lobak Masin Hancur
Bahan-bahan:

  • 4 cawan nasi putih
  • 1 cawan lobak masin hancur
  • 3 biji telur - pukul ringan
  • 3 batang sosej - potong ikut saiz yang disukai
  • 2 sudu kecil serbuk cili
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar perencah nasi goreng Seri Aji
Bahan tumbuk kasar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Panaskan sedikit mentega dalam kuali. Goreng kacau telur hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Masukkan lebihan mentega dan minyak sapi ke dalam kuali.
  3. Tumis bahan tumbuk kasar hingga wangi.
  4. Masukkan sosej dan lobak masin hancur. Tumis / goreng hingga garing.
  5. Masukkan serbuk cili dan gaul rata.
  6. Seterusnya masukkan nasi putih. Gaul sebati.
  7. Taburkan serbuk perencah nasi goreng Seri Aji.
  8. Masukkan pula telur goreng dan gaul sekali lagi.
  9. Biarkan beberapa minit sehingga terlihat asap keluar di atas nasi goreng.
  10. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
Lobak Masin Hancur

Entah di mana sedapnya Nasi Goreng Lobak Masin Hancur ini. Berselera sungguh Firdaus makan, menambah-nambah nasi dalam pinggan.

Masak apa pula hari ini?
Hari ini kami menghadiri majlis kahwin anak buah di Silabukan.

9 comments

  1. Oh, tak masin sangat ke bila masukkan lobak masin tu, Kak Amie. Selalu makan lobak masin ni dalam Laksa Johor atau Bubur Nasi Berlauk.. sedappp.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agaknya jenis tak masin kot SK. Ada rasa manis-manis sikit.

      Padam
  2. Sedap ni bole try 😍
    Sy masak nasi lemak pagi ni Kak Amie...

    BalasPadam
  3. Hari ni wak sarapan cempedak goreng.
    Buah cempedak dah mula masak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teringat pulak isi cempedak yang difozenkan! Hendak goreng jugalah.

      Padam
  4. Tadi saya msh agak bingung lobak Masin itu apa. Ternyata kalo di sini disebut tongcai atau chai Po. Biasanya utk teman bakmi atau mie ayam. Ternyata enak juga kalo buat nasi goreng yaaa 👍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oooo terima kasih kongsi nama lainnya, tongcai atau chai po.
      Saya cuba goreng dengan nasi, memang sedap.

      Padam
  5. Biasa lobak masin SA makan dengan bubur berlauk..boleh la cuba resepi Kak Amie ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe