Kerabu Sotong Buat Ratah-Ratah

11:40 PG

Bismillahirrahmanirrahmin.
Nampaknya sepanjang cuti Deepavali ini duduk rumah sajalah, menemani bujang kecil Firdaus sehingga sembuh sepenuhnya. Rajin sungguh dia makan ubat setiap hari dan dengar nasihat supaya tidak bergerak sangat dan makan pun berpantang juga. Hari ini merupakan hari keempat Firdaus masuk jawi.

Jom masuk dapur. Hari ini teringin pula hendak makan kerabu sotong. Alhamdulillah. Siaplah Kerabu Sotong seadanya gunakan bahan yang ada sahaja. Cukuplah buat ratah-ratah. Puas rasanya makan tanpa nasi.

Paling best sudah tentulah kuahnya! Cukup rasa masam, masin, manis, pedas.

Kerabu Sotong


Resipi Kerabu Sotong
Bahan-bahan:

  • 500 gram sotong torak - bersihkan - potong ikut suka - celur seketika - toskan
  • 2 sudu besar kicap sotong
  • 4 sudu besar jus limau nipis
  • 1/2 cawan kacang tanah tumbuk kasar
  • 1 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
Bahan hiris:
  • 1 biji mangga muda
  • 1 labu bawang merah besar
  • 7 tangkai cili padi
  • 1 tangkai cili merah
  • 1/2 batang timun jepun - potong dadu
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 pokok ketumbar
Cara:
  1. Dalam sebuah bekas, masukkan sotong bersama kesemua bahan hiris.
  2. Tuangkan kicap sotong, gula, garam dan jus limau nipis.
  3. Gaul rata dan kemudian taburkan kacang tanah tumbuk.
  4. Hidangkan.

Kerabu Sotong

4 comments

  1. Tahniah daus dah selamat masuk jawi.
    Semoga cepat sembuhnya

    BalasPadam
  2. Bestnyaaa...terima kasih resepinya Kak Amie..SA nak cuba buat la

    BalasPadam
  3. Aiiiih dah kebayang segar sangat ini😍😍. Saya blm berani coba nak buat yg pakai sotong atau seafood, Krn takut masih amis . Makanya kalo kepengen seafood, biasanya lebih memilih beli.

    Ini daus pasti semangat nak makan ya kak kalo menunya selalu sedap beginj 😄👍

    BalasPadam
  4. kak kecurrrrrr dah niiiiii tlggggg🤤🤤

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe