Limau Bali dan Kenangan

4:24 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Tiba-tiba teringat kenangan sewaktu hayat arwah Ayahanda masih ada! Arwah Ayahanda tanam pelbagai jenis pokok limau bali di sekeliling rumah. Ada jenis limau bali manis, getir dan masam manis. Warnanya juga pelbagai, ada isi warna putih dan ada isi warna kemerah-merahan. Tak ingat berapa pokok, tapi memang banyak ditanam selang seli dengan pokok ciku. Kalau buka pintu dapur, ada sepohon pokok limau bali rasa masam manis di sebelah kiri. Berjalan ke belakang rumah melalui pokok belimbing, ada dua pokok ciku dan kemudian jumpa dua pokok limau bali lagi. Buahnya lebat dan kalau tidak rajin menjengah ke bumbung dapur, memang tak nampaklah berbiji-biji buah limau bali di situ. Kita suka panjat pokok ini sebab tumbuhnya rendang. Gerak terus ke bahagian kanan, ada pokok limau kasturi, dua pokok jambu bertih dan sepokok limau manis. Jumpa lagi pokok limau bali yang agak tinggi. Di sebelahnya pokok ciku yang sentiasa berbuah lebat. 
Kemudian, setelah melintasi tangga rumah bahagian hadapan, ada sepohon pokok bunga sakura yang sentiasa berbunga lebat, jumpa lagi dua pokok limau bali yang sangat rendang dengan buahnya yang besar-besar bergantungan. Di antara dua pokok limau bali ini arwah ayahanda letakkan pangkin tempat kami berehat-rehat. Sayangnya, walaupun buah limau bali di sini besar-besar dan isinya warna kemerah-merahan, tetapi kami tidak berminat kerana rasanya agak getir! Dan berjalan sedikit di sebelah pokok limau bali getir ini, ada serumpun pokok bunga ros merah jambu yang berbunga lebat dan menjelang petang aromanya semerbak mewangi. Di sebelah pokok bunga ros merah jambu, ada pokok ciku, dan di belakang pokok ciku ada lagi dua pokok limau bali dan sepohon pokok jambu batu!

Kalau ada jiran tetangga dan orang kampung datang, arwah Ayahanda akan petik buah limau bali dan makan bersama-sama di atas pangkin di antara dua pokok limau bali itu. 

Sekiranya sudah kemuncak buah ciku mulai tua dan matang, kami sekeluarga bergotong royong memetik, mencuci dengan sabut kelapa, menjemur hingga kering. Bonda akan bungkus dengan kain dan masukkan ke dalam tin besar. Dua hari kemudian, ciku yang diperam sudah masak dan terciumlah bau manisnya! Buah-buah ciku yang sudah masak diagihkan ke rumah jiran tetangga dan saudara mara!

Limau Bali

Limau Bali Tenom

Sekarang sudah tidak ada lagi pokok limau bali dan pokok ciku di sekeliling rumah pusaka tinggalan arwah Ayahanda. Kalau hendak makan limau bali, beli sahajalah di pasar. Di LDU kami beli di pasar pagi dengan harga RM10.00 sekilogram. Kalau di cold storage harganya RM12.00 sekilogram. Kebanyakan limau bali di LDU datangnya dari Daerah Tenom. Rasanya manis!

Limau Bali

Semua pokok limau bali dan pokok ciku arwah Ayahanda subur-subur belaka. Setiap sebulan sekali, arwah Ayahanda akan buka tong baja buatannya sendiri, dan menceduk isinya lalu dituangkan ke setiap perdu pokok tanamannya. Ketika itu, seisi keluarga akan menutup hidung dan ada yang muntah-muntah tidak tahan menderita dengan aroma baja buatan arwah Ayahanda. 

9 comments

  1. Dulu masa kecik SA suka makan limau bali ni..sekarang dah umur2 ni tak rasa plak nak makan walau ada banyak kenangan di sebalik limau bali ni

    BalasPadam
  2. sedapppp... kalau yang masam bubuh serbuk asam boi... ngences dah ni.
    Dulu arwah atuk tanam banyak pokok ni. Mana buah yang masam takde sapa petik terbiar jatuh. Masa tu rasa takde orang jual asam boi, kalau ada mesti masing2 berebut2 petik.

    BalasPadam
  3. Limau Bali sedap. Lama dah LeYa tak makan... Ermm...tiba-tiba teringin pula lepas baca entry ni

    BalasPadam
  4. Sekarang wak tanam pokok limau bali sunkist.
    Sedap buat air jus

    BalasPadam
  5. Issshhhh besar2 sangat jeruk Bali nya kak 😍😍. Saya dulu ada pohonnya pas msh di Aceh. Tapi rasanya jenis yg getir lah. Jadi saya tak seberapa suka.

    Saya kira rasa jeruk Bali memang getir macam tuh. Baru setelah dewasa, jadi tahu ada juga yg rasanya manis. ❤️

    BalasPadam
  6. Kalau dapat yang manis hish sedapnya. Banyak juga ye pokok buah-buahan sekeliling rumah amie. Syiok sungguh siap ada pangkin buat acara colek mencolek.

    BalasPadam
  7. Memori yg manis namun di akhirnya derita dengan bau baja 😂

    BalasPadam
  8. Memori limau bali pastinya mengusik hati .
    Memang ada limau bali jemis pahit kan cikgu...melakt kat tekak dia punya pahit..hihihi
    Baja tu walau aroma pedih hidung tapi tetap organic kan..

    BalasPadam
  9. baja arwah ayahanda dibuat daripada apa tu? hahaha...kalau ayah ammi dulu suka simpan najis2 ayam direban untuk jadi baja pokok bunga. kalau tak pun sodok aja tahi lembu yg bersepah2 disepanjang jalan besar

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe