Asam Pedas Ikan Merah Kuah Cair Sedap!

2:47 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selamat berhujung minggu buat pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Jom makan tengah hari bersama kami. Amie masak Asam Pedas Ikan Merah Kuah Cair. Selalunya Amie masak kuah agak pekat, tapi kali ini teringin hirup kuahnya yang cair. Firdaus pun ikut hirup sama. Katanya, dia teringat keenakan hirup kuah asam rebus ikan pula.

Asam Pedas Ikan Merah Kuah Cair


Amie gunakan bahagian ekor ikan merah dan sepotong bahagian isi.



Encik Suami sukakan sambal tempoyak yang diperbuat dari isi durian segar. Jadi, Amie buatlah juga sebagai pelengkap lauk. Kali ini Encik Suami ajak Firdaus makan sambal tempoyak!

Sambal Tempoyak Isi Durian Segar

Sayur Campur : Lobak Merah, Kacang Panjang & Labu Kundur



Untuk resipi Asam Pedas Ikan Merah ini Amie tambahkan sedikit lengkuas. Sebelum ini, Amie jarang tambahkan lengkuas dalam masakan asam pedas. 

Resipi Asam Pedas Ikan Merah Kuah Cair
Bahan-bahan:
  • 2 keping ikan merah - seberat 770 gram
  • 7 tangkai daun kesum
  • 1 kuntum bunga kantan - belah 2
  • 7 batang kacang bendi
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1 liter air
  • 1/2 cawan minyak
  • 1 sudu besar asam jawa - bancuh dengan 1 cawan air - jika kurang masam boleh tambah sekeping asam gelugur
  • garam / perasa pilihan
Bahan kisar :
  • 10 tangkai cili kering 
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil belacan
  • 3 hiris lengkuas
  • 2 cm halia
  • 2 cm kunyit hidup
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Tuangkan bahan kisar bersama serai dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Tuangkan bancuhan air asam jawa dan biarkan mendidih sehingga pecah minyak sekali lagi.
  4. Seterusnya masukkan air. Biarkan sehingga mendidih dan kemudian masukkan bunga kantan dan daun kesum diikuti dengan ikan merah.
  5. Setelah kuah mendidih sekali lagi, masukkan pula tomato dan kacang bendi.
  6. Perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
  7. Kacau kuah beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.

Asam Pedas Ikan Merah Kuah Cair

14 comments

  1. Asam pedas kuah cair mmg fav SA tu..sedapnya sambal tempoyak...

    BalasPadam
  2. Saya pun suka asam pedas yang cair cair aje. wahh..labu kundur boleh disayur rupanya ya... tak pernah beli atau makan. selalu mkan yang halwa labu kundur tu aje..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mulanya hendak campur sengkuang tapi tak ada pula. Nampak labu kundur, try gunalah. Sedap pula.

      Padam
  3. Pandai dah Firdaus makan sambal tempoyak ya.

    BalasPadam
  4. nampak sedapnyer
    Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  5. Suka ke Daus makan asam pedas dengan tempoyak tu, Kak Amie?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Firdaus dah terpengaruh dengan selera orang tuanya. Jadi, apa yang kami makan dia pun makan juga.

      Padam
  6. Memang anak biasanya akan ikut apa yg dimakan orangtuanya. Apalagi kalau dilihat nya parents dia sangat menikmati kan 😄👍. Sama macam anak saya yg bungsu. Hanya yg sulung saja agak lain seleranya. Lebih suka roti2an, jadi memang tak terlalu tertarik dengan menu lauk yg saya buat 😄

    Dah terbayang asam pedas kak Amie ini mantaaap pasti 🤤❤️

    BalasPadam
  7. ikan merah ni masak apa pun memang sedap

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe