Mari Berkenalan dengan Ketam Fama

7:11 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Banyak jenis ketam yang ada di negara kita termasuk:
  • Ketam Bunga
  • Ketam Suri
  • Ketam Nipah
  • Ketam Batu
  • Ketam Biru
  • Ketam Bakau
  • Ketam Lumpur
Dan kali ini Amie perkenalkan Ketam Fama. Ketam Fama jarang dijumpai atau dijual di pasar. Menurut penjualnya, hanya setahun sekali bekalan ketam fama dapat dipasarkan. Ketam fama di Eco Fresh Lahad Datu datangnya dari Tambisan.

Ketam Fama

Harganya RM35.00 sekilogram. Kalau dijual diluar Eco Fresh, mungkin jauh lebih mahal.


Warna Ketam Fama ini merah, dan cengkerang dan sepitnya agak berbeza berbanding ketam biasa. Apabila diterbalikkan, bahagian bawahnya seakan-akan perut belangkas pula.


Sesungguhnya ciptaa Allah itu ada kalanya tak terjangkau oleh akal fikir manusia. 
Subhanallah.


20 comments

  1. SA pernah makan kak..adik SA yang bongsu tu kan kerja Jabatan Perikanan..ada yang bagi kat dia dalam 10 ekor..SA masak sos rasanya masa tu..sedap..di bahagian kepala dia tu penuh dengan telur..sedap betul..puas SA makan..isinya pun manis kak..memandangkan ianya rare so adik SA kata harganya sedikit mahal di semenanjung

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seumur hidup inilah kali pertama Kak Amie jumpa ketam fama. Agaknya hanya tempat tertentu sahaja yang ada ketam ini. Ada yang panggil ketam merah.

      Padam
  2. tak pernah jumpa ketam jenis ni di pasaraya kat sini kak... nnti kalau dah masak kongsikan lah kak rupa bila dah belah tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Okey Dana.
      Nanti ada masa Kak Amie kongsikan rupa ketam yang dibelah.

      Padam
  3. mcm2 jenis ketam ye ada...biasa yg slalu dgr ketam nipah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan. Rupanya ada lagi jenis ketam yang kita tak ketahui.

      Padam
  4. Tak pernah tengok ketam ni. Ketam2 semua sedap kan, masak la apa pun.

    BalasPadam
  5. Baru tahu kewujudan ketam fama ni. Yg saya kenal hanya ketam bunga dan ketam nipah je :)

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. Betul SK. Banyak sungguh makhluk Allah yang dicipta.

      Padam
  7. Oh iya yaaa, capitnya berbeda 👍. Baru lihat pula saya. Jadi tahu ada jenis2 lain dari kepiting ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Fanny. Dari keluarga kepiting tapi ada beza terutama cengkerang dan sepitnya.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe