Kari Ikan Merah Tanpa Santan

5:57 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah sudah selesai masak di dapur, dan sedang menunggu kepulangan Encik Suami bersama Firdaus dari sekolah agama. Ada beberapa keping lebihan ikan merah bahagian kepala dan isi, jadi Amie olah untuk dijadikan lauk makan nasi. Sebelum ini kalau masak kari ikan, Amie tambahkan terung dan kacang panjang goreng. Kali ini Amie celur kacang bendi pula sebagai aksesori Kari ni Ikan Merah Tanpa Santan. Seperti biasa, di akhir sentuhan sudah tentunya Amie perahkan jus limau nipis dan tuang ke dalam masakan!

Kari Ikan Merah Tanpa Santan

Resipi Ikan Merah Masak Kari Tanpa Santan
Bahan-bahan:
  • 6 kepingan ikan merah bahagian kepala
  • 7 biji kacang bendi - potong 2 
  • 1 pelepah daun kari - lurutkan
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • 3 sudu besar serbuk kari ikan dan udang 888
  • 2 sudu besar serbuk kari ayam & daging 888
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 3 cawan air - boleh tambah sekiranya ingin kuah lebih cair
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 1/2 cawan minyak
  • 1 - 2 sudu besar jus limau nipis - ikut kemasaman yang diingini
Bahan hiris halus:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 2 cm halia
Cara memasak:
  1. Celur kacang bendi - angkat dan rendam dalam air biasa / sejuk supaya nampak segar.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan hiris halus, serai, halba campur, daun kari dan biji sawi.
  3. Setelah bahan tumis layu dan terbit aroma, masukkan serbuk kari. Perlahankan api dapur.
  4. Untuk menghalang tumisan terlalu kering, masukkan satu cawan air. Masak sehingga terbit minyak.
  5. Masukkan 2 cawan air lagi dan biarkan kuah mendidih dan terbit minyak sekali lagi.
  6. Seterusnya masukkan kepingan ikan merah.
  7. Biarkan seketika sehingga  ikan masak.
  8. Perasakan dengan gula / garam / perasa pilihan.
  9. Tuangkan jus limau nipis.
  10. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
  11. Hidangkan panas dan masukkan kacang bendi celur tadi..
Kari Ikan Merah Tanpa Santan

Wokey!
Pintu pagar kedengaran sedang dibuka.
Sudah sampailah tu Encik Suami dan Firdaus.
Jumpa lagi!

9 comments

  1. Ok noted. Boleh try resipi dari Amie ni. Sebab tak pernah try lagi buat kari tanpa santan. Tq sharing. Sedap nampak lauknya

    BalasPadam
  2. Saya pun lebih suka kalo sayur nya bendi atau okra di sini menyebutnya. LBH sedap memang drpd kacang panjang ☺️❤️

    BalasPadam
  3. Jadi, tak perlu la ya letak asam keping atau asam jawa. Nampak berseri masakannya tentu berselera Firdaus dan En Majid menikmatinya.

    BalasPadam
  4. Kepala ikan..emm itu favorit saya banget kak👍

    BalasPadam
  5. Sedapnya kari ikan..kalau dapat tang kepala lagi sedap kan..

    BalasPadam
  6. Sedap ni. Tumis pakai halba campur, wangi jer.

    BalasPadam
  7. Saya suka ikan merah sbb isinya sedap..Goreng cicah sambal belacan pun sedap

    BalasPadam
  8. lama dah tak masak kari ikan..ammi kurang yakin bila tak guna santan. Tapi insyaallah leps ni ammi cuba

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe