Sambal Udang Kering

7:41 PTG

Sambal Udang Kering!
Kedengaran sedapkan?
Dan sudah semestinya sedap!
Biasanya kalau buat sambal begini, Amie masak lebih. Maklumlah seisi rumah sukakannya. Lagi pun sambal ini boleh dimakan dengan apa sahaja! Boleh buat cicah ikan bakar atau ikan goreng, makan dengan nasi panas! Boleh juga cicah lempeng, pisang goreng atau keledek goreng. Jadi pencicah jemput-jemput pun sodap!

Nampak menyelerakan tak?

Jom tengok bahan-bahan yang biasa Amie gunakan. Amie tak gunakan asam jawa untuk menambah rasa masam, sebaliknya Amie gantikan dengan tomato. Tomato tu pulak saja jew potong besar sebagai penda aras. Penanda aras? Ha ha haaa... nak masak sambal ni kena ambil masa lama supaya sebati dan rasanya sedap. Bila tomato hancur lunyai tak nampak rupa, maknanya dah masak sempurnalah sambal ni. Lagi satu kalau bawang besar tu dicincang, boleh juga jadi penanda aras yang sama dengan tomato. Hancur bawang besar tu bermakna dah cukup masaklah sambal, dan boleh simpan lama. Kalau nak simpan lama, bubuh minyak lebih sikit sebagai bahan pengawet. 

Bahan A:
150 gram cili padi minyak
2 cawan udang kering - rendam hingga kembang - toskan airnya
2 biji cili merah
20 ulas bawang putih
20 biji bawang merah
3 biji bawang besar - belah 6
3 biji tomato - belah 4

Bahan B:
200 gram gula melaka
3/4 cawan minyak
garam / perasa pilihan

Cara memasak:
1. Kisar kesemua bahan A kecuali tomato.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar bersama tomato.
3. Masak dengan api perlahan sehingga pecah minyak. Pastikan tomato hancur lunyai.
4. Perasakan dengan gula melaka dan garam / perasa pilihan.
5. Kacau selalu supaya tidak berkerak.
6. Setelah sambal menjadi pekat, padamkan api dapur.

Terpulanglah citarasa masing-masing nak tambah belacan ke, asam jawa ke, serai ke. Amie masak begini saja pun dah cukup sedap!

 Banyakkan sambal tu?

 Bila sambal dah pecah minyak, teruskan masak sehingga menjadi pekat.

Semangkuk sambal ni habis anak-anak kerjakan! Ni baru keluar dari kuali, belum lagi betul-betul sebati! Tapi anak-anak dah tak sabar nak makan. 


 Tak payah cari lauk lain, cukuplah dengan ikan goreng!
Kalau tak sempat masak lauk lain, boleh gorengkan telur mata kerbau. Makan dengan nasi panas...nyum nyuumm!

Jemput makan.

Amie sangka Sambal Udang Kering akan bertahan lama sampai seminggu, rupa-rupanya menjelang malam habis 3/4!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe