Kacang Buncis Tumis Pedas Dengan Kerang

10:16 PTG

Selamat bertemu kembali setelah seminggu lamanya tak masuk dapur. Alhamdulillah setelah selesai urusan kerja, hari ini kita bersua lagi dengan masakan ringkas. Tengahari tadi Amie sempat hidangkan nasi berlauk ikan gelama goreng dan Kacang Buncis Tumis Pedas Dengan Kerang. Lima hari tinggalkan rumah, rupanya tak ada siapa yang masuk ke dapur! Sepi! Hanya Fuad dan Encik Suami sahaja yang ada di rumah. Fairuz masih di Kuala Lumpur dan esok akan kembali semula ke LD setelah mengikuti Jambori Pengakap Malayasia di sana.
Seronok sangat bila nampak kerang baru naik ke pasar, semasa meninjau-ninjau Pasar Ikan Tawau. Bukan senang nak dapat bekalan kerang terutama di LD, walaupun ada tapi jenis kerang yang berbeza dengan yang biasa kita dapat di Jeram, Selangor. Alhamdulillah, harga kerang juga masih murah berbanding di Jeram atau Sungai Buluh, Kuala Selangor. Selain pasar ikan, kami sempat singgah Pasar Tanjung, tempat segala macam jenis jualan termasuk sayur-sayuran, ikan kering, udang kering, buah-buahan, makanan ringan dan pelbagai lagi. Memang kalau dah sampai sini semua rasa nak beli sebab harganya lebih murah berbanding harga di LD! 
Wokey!
Jom kongsi resepi hasil dari Tawau, dari pasar ikan sehinggalah ke pasar sayur. Kacang buncis pun Amie beli di Tawau, sebab geram sangat dengan bentuknya yang kecil-kecil dan masih segar! Yang terlebih suka sebab kacang buncis yang masih muda dan manis!

Bahan-bahan:
20 batang kacang buncis - buang ekor dan pangkal - potong 2
1 cawan isi kerang
garam / gula secukup rasa
3 sudu besar minyak

Bahan kisar:
5 biji cili kering
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sudu besar udang kering - rendam hingga kembang dan toskan airnya - boleh gantikan dengan belacan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan kerang dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan kacang buncis dan gaul sehingga kacang buncis berubah warna.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.

Alhamdulillah, dapat juga makan kerang walaupun ketika mengopek tu.... 5 biji kerang dikopek, 4 biji masuk mulut, sebiji masuk mangkuk!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe