Nasi Kuning Sambal Ikan Tuna

2:57 PTG

Encik Suami kata, lawan nasi kuning yang paling sedap hanyalah sambal ikan! Amie pun akui kata-kata itu. Kalau makan dengan ayam masak sambal dan sebagainya, agak 'lari' rasa nasi kuning tu! Sayangnya, akhir-akhir ini kalau beli nasi kuning, kuantiti dan kualitinya sudah tidak sama seperti dahulu! Mula-mula Amie sampai LD, pertama kali makan nasi kuning memang rasa terkejut badak. Apa tidaknya, dengan hanya RM1 dapat sebungkus nasi kuning dalam daun pisang dengan seekor ikan selayang atau sepotong ikan tongkol! Bungkusannya pula besar, dan boleh dojadikan sebagai makan tengahari yang mengenyangkan! Lama-kelamaan, nasi kuning naik harga! Bungkusan daun pisang mengecil, dengan nasi yang sedikit apatah lagi lauknya sekadar sambal ikan sebesar ibu jari! Itupun kalau dapat isi ikan, syukurlah!. Yang tak gembiranya kalau dapat kepala atau bahagian tulang ikan. Apa yak nak dimakan? Ada tambahan tel;ur rebus, tapi barangkali telur ayam gred B atau C dibelah 4 atau 6! Itu bungkusan harga RM2 atau RM2.50! Tidak ada lagi yang berharga RM1 untuk sebungkus! Lain pula kalau makan berhidang seperti di restoran, lebih mahal! 
Rasa kasihan kepada murid-murid sekolah pun ada! Bayangkanlah kalau kantin pun naikkan harga makanan. Nak buat macamana? Semua harga barangan naik! Pembeli memanglah nak yang terbaik, tapi penjual? Fikirkalah juga nasib penjual terutama peniaga kecil-kecilan.
Wokeh!
Banyak sangat bebelnya, eloklah masuk dapur masak sendiri nasi kuning.

Kali ini Amie masak cara biasa, guna rice cooker dan tak kukus seperti selalu. Beras yang Amie gunakan ialah campuran beras biasa dengan beras kampung. Beras kampung ni yang bagusnya, bila masak melekit sedikit seperti beras pulut. Jadi tak payahlah campurkan beras pulut lagi. Maklumlah, Encik Suami suka nasi kuning yang sedikit melekit. Katanya nasi kuning yang masak berderai tak berapa sesuai makan dengan sambal! Betul juga katanya tu... sebab dalam banyak-banyak nasi kuning yang Amie makan, (terutamanya di gerai yang menjadi tumpuan ramai) yang sedap sudah tentunya nasi kuning yang melekit sedikit!

Peringatan : Kalau nak gunakan beras kampung, kena kurangkan jumlah air sebab beras kampung 'tak makan air'. Maknanya kalau biasa masak 3 cawan beras biasa dengan 3 cawan air, kalau masak beras kampung sukatannya 3 cawan beras sama dengan 2 1/2 cawan air. Begitulah lebih kurangnya.

Bahan-bahan:
6 cawan beras (3 cawan beras biasa + 3 cawan beras kampung) 
1 batang serai - dititik
3 cm halia - hiris halus
1 helai daun pandan - siat dan simpul
1 sudu kecil garam - boleh bubuh lebih jika inginkan rasa yang lebih kuat
2 cawan pati santan + 3 cawan air

Cara memasak:
1. Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam rice cooker.
2. Tekan butang on.
3. Biarkan sehingga masak.

Sementara itu, kita sediakan pula lauk nasi kuning yang tak lapuk dek hujang dan tak lekang dek panas. Kali ini Amie gunakan 1 kg isi ikan tuna. Pastikan sambal dimasak dengan betul, sehingga terbit minyak supaya masak dengan sempurna!

Bahan-bahan:
1 kg isi ikan tuna - lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - goreng setengah masak
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
1/2 cawan minyak
garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
30 biji cili kering
7 ulas bawang putih
15 biji bawang merah
1 cm halia

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bancuhan pati asam jawa, gula dan garam.
3. Biarkan masak sehingga pecah minyak sekali lagi. Kacau sekali-sekala. Gunakan api sederhana panas.
4. Masukkan ikan tuna yang telah digoreng setengah masak.
5. Gaul sekali dua, dan biarkan masak seketika.
6. Padamkan api dapur.

Hurrmmm... nampaknya nasi kuning tetap menjadi pilihan anak-anak! Entah berapa kali Fairuz mengulang makan! Amie pun memang sengaja masak lebih untuk sarapan pagi merangkap hingga ke petang! Cuma risau takut bahagian Firdaus pun kena copet oleh abang-abangnya! Budakj kecik Firdaus tu kuat makan sambal! Firdaus masih di kampung, petang nanti Encik Suami ambil.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe