Cendawan Telinga Masak Lemak

1:41 PTG

Tak tahu nak panggil nama apa cendawan yang satu ini. Bila tanya pak google, ada yang panggil cendawan telinga gajah. Ada yang kata cendawan telinga tikus. Ada pula katanya cendawan awan. Yang pasti buka cendawan telinga kera. Jadi Amie bubuh nama cendawan telinga sajalah....ahaks! Kalau tak silap, cendawan telinga tikus tu!
Amie masak lemak putih campur dengan udang, sayur kacang buncis dan lobak merah. Asyik masak lemak saja semenjak dua menjak ni. He he heee... sengaja nak habiskan stok sebiji kelapa parut dalam peti sejuk tu. Sekarang ni harga sebiji kelapa bukan main mahal! Dio Pasar Sri Perdana, sebiji RM3.00. Jadi kena belajar jimat-jimatlah. Sebiji tu boleh gunakan 2 atau tiga kali masak untuk hidangan kecil seperti keluarga kami. Boleh juga gunakan santan kotak, tapi terpulanglah pada cita rasa masing-masing. Amie lebih suka santan segar sebab rasa masakan lebih menonjol lemak manisnya. Cuma kena ringankan tulang kisar kelapa parut tadi. Kalau kelapa parut beku, rendamlah sebentar dengan air suam-suam panas. Kalau kita kisar, memang akan dapat santan kelapa yang pekat.

Bahan-bahan:
10 kuntum cendawan telinga tikus - rendam hingga kembang - bersihkan dan potong 2
10 batang kacang buncis - hiris serong
1/2 batang lobak merah - hiris memanjang seperti batang mancis
2 biji cili hijau - hiris
1 cawan isi udang segar
1 batang serai - dititik
1/2 biji bawang besar - mayang kasar
1/2 biji kelapa - tambah 3 cawan air - kemudian kisar - tapis santan
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk :
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Masukkan santan dalam periuk bersama bahan tumbuk, bawang besar,  serai, cendawan telinga tikus, lobak merah, udang dan hirisan cili hijau.
2. Masak di atas api sederhana. Kacau sekali-sekala supaya tidak pecah santan. 
3. Apabila kuah mula mendidih, masukkan sayur kacang buncis, 
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Setelah sayur kacang buncis berubah warna, padamkan api dapur.

Anak-anak suka kuah lemak putih , sama macam Mommynya juga!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe