Nasi Himpit Kuah Kerang Masak Sambal Kacang

6:10 PTG

Tiba-tiba teringat zaman kanak-kanak, zaman sekolah rendah! Waktu rehat sebaik sahaja loceng berbunyi tak sabar-sabar nak ke kantin. Macam-macam makanan dijual, termasuk nasi lemak, kuih-muih tradisional dan entah apa lagi. Semuanya sedap-sedap belaka! Paling sedap sudah tentulah sate kerang. Secucuk hanya 5 sen sahaja. Kalau nak dikira, satu cucuk lidi sate tu lebih 10 biji kerang! Kerang saiz besar di bahagian pangkal, dan terus mengecil saiz kerang kecil di hujung lidi! Sate kerang tu tak payah di bakar, hanya disiram dengan kuah kacang. Sedapnya ya ampun!
Namun semuanya hanya tinggal sebagai kenangan!
Mana nak jumpa sate kerang kuah kacang tu lagi?
Buat sendirilah Amie... jangan banyak songel....hiks!

Lain orang lain versi sambal kacang kerang. Ikut suka selera masing-masinglah kan. Di kampung kami, sambal kerang berkacang memang cukup popular ketika hari raya. Ada yang suka gunakan kacang tanah tumbuk halus hancur, ada yang suka tumbuk kasar. Ada yang tambah santan, ada yang tidak. Ada yang bubuh rempah, ada yang tidak. Pendek kata, masing-masing ada resepi warisan dalam keluarga. Semuanya Amie suka!

Jom tengok resepi dari dapur Amie di bawah ini.

Bahan-bahan:
3 cawan isi kerang 
2 cawan kacang tanah - goreng - tumbuk separuh halus dan separuh kasar
1 cawan santan pekat
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
2 batang serai - dititik
2 cawan air
1/2 cawan minyak
garam / gula melaka / perasa pilihan


Bahan kisar:
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
2 batang serai - hiris nipis
2 cm halia
3 cm lengkuas
2 sudu besar udang kering - rendam hingga kembang - toskan  - boleh gantikan dengan 2 cm belacan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan serai, air asam jawa dan isi kerang. Gaul sebati dan tambahkan air.
3. Setelah kuah mendidih, masukkan kacang tanah tumbuk, garam dan gula / perasa pilihan. Kalau suka manis, lebihkan gula.
4. Akhir sekali tuangkan santan. Perlahankan api dapur.
5. Masak sehingga kuah pekat dan terbit minyak sekali lagi.


 Kerang Masak Sambal Kacangini sedap sekali bila bertemu dengan nasi himpit.
Jom jodohkan.... ahaks!

Maka nostalgia masa lalu pun seakan berulang kembali!
Bezanya kerang masak sambal kacang dengan sate kerang!

2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe