Nasi Ayam Panggang Madu

3:48 PTG

Assalamualaikum.
Selamat petang dan selamat bersantai-santai di hujung minggu. Hari ini tidak ada menu hidangan tengahari yang Amie paparkan sebab gantung periuk. Ada majlis kenduri di kampung. Bagaimana pun Amie kongsikan bersama resepi Ayam Panggang Madu, salah satu resepi yang baru disiarkan dalam Majalah AROMA Edisi Januari 2013. 


Sebelum ini Amie pernah kongsikan resepi  tetapi Amie ubahsuai resepi tersebut untuk siaran Majalah AROMA.


Resepi : Nasi Ayam Panggang Madu
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi - rendam selama 10 minit dan kemudian basuh bersih
2 sudu makan stok ayam pekat
3cm halia - hiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 sudu makan minyak zaitun
1 sudu teh garam
1 helai daun pandan - siat dan simpulkan
air secukupnya - anggaran 1:1.5 (1 cawan beras = 1.5 cawan air)

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam rice cooker.
2. Tekan suiz memasak dan jangan dibuka sehingga nasi masak dan kering.

Bahan-bahan untuk ayam panggang madu:
3 bahagian peha ayam

Bahan A:
5cm halia - kisar
5 biji bawang putih - kisar
3 sudu makan sos tiram
1 sudu makan lada putih - tumbuk
2 sudu makan minyak bijan
3 sudu makan perahan jus lemon

Bahan B:
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan madu 

Cara:
1. Lumurkan ayam dengan Bahan A dan perap selama 30 minit. (Lebih lama perap lebih baik)
2. Panggang di dalam oven dengan menggunakan api sederhana panas sehingga masak.
3. Keluarkan ayam panggang, dan sapu dengan Bahan B. 
4. Masukkan kembali ke dalam oven dan panggang dengan api kecil selama 15 minit.
5. Tutup api oven, dan keluarkan.
6. Sedia untuk dihidang.


Bahan untuk sos:
3 biji cili merah
1 biji tomato
3 ulas bawang putih
3cm halia
2 sudu makan perahan jus lemon
garam dan gula

Cara:
1. Kisar kesemua bahan di atas.
2. Biarkan seketika supaya meresap kesemua bahan sebelum dihidangkan.




 Selamat mencuba!

23 comments

  1. selamat berhari minggu
    best menu k.amie hari ni sgt mabeles hehee

    BalasPadam
  2. salam kak... wah tahniahhh.... selera btol nengok nasi ayam panggang akak tuh! nak curik jauh sgttt... hehe

    BalasPadam
  3. akak kalo sepinggan ni kalah harga kenny rogers...sedapnya kak....nyumnyum

    BalasPadam
  4. wah tahniah Amie menu dah masuk majalah selangkah ke depan dah tu, sbb tu lah akak nak minta sepinggan nasi ayam panggang madu ni heee

    BalasPadam
  5. Hello Amie, wow, saya suka ni ayam dish, looks sedap best.
    Wishing you and family selamat tahun baru, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    BalasPadam
  6. wah dapat masuk majalah lagi. tahniah kak!!
    mesti tambah nasi ni kalau dapat nasi ayam panggang madu ni...hurmmmm

    BalasPadam
  7. sedapnya ayam masak madu, suami saya suka kalo masak nasi ayam madu....dia blh makan sekor ayam tu huhu....

    BalasPadam
  8. sedapnya ayam masak madu, suami saya suka kalo masak nasi ayam madu....dia blh makan sekor ayam tu huhu....

    BalasPadam
  9. Seronol sgt tengok kak amie di magazine...semoga kak amie terus maju...

    nasi ayam ni kalau dah masuk mag mesti sedap...nnt mieza nak cuba...terliur tgk peha ayam tu kak...

    BalasPadam
  10. Tahniah kak ,dari bahan2nya tu boleh tau mmg sedaplah nasi ayam tu...

    BalasPadam
  11. salam syg kak amie..kita nk cuba yg ayam madu tue pulak..nasi tue dh cuba mmg the best:)

    BalasPadam
  12. Salam kak amie... sedapnyerr nmpk ayam tuu... musim hujan sejuk2 gini mmg sedap makan nasi ayam ngan sup panas2.

    BalasPadam
  13. Amie cayang..ummi ni tak abih lagi excited sebab masakan Amie tersiar dalam majalah, siap bagitau kat suami lagi, hihi.
    Perut tengah lapar ni Amie, rasa nak 'ngap' je ayam tu, dapat peha tu pun jadilah, hehe..

    BalasPadam
  14. Mama Sara Nur,
    terima kasih... memang mabeles, jemput!

    Hana,
    terim kasih Hana... tak apalah Hana, walaupun jauh boleg juga curik2 pandang he he heh

    Faa,
    bila dah pandai buat ayam panggang ni Faa, memang rasa confident sangat...boleh buat banyak kali, sebab sedap!

    BalasPadam
  15. Kak Nooriah,
    terima kasih kak... Kak Noor punya permintaan, 2 pinggan pun boleh kak he he heh

    Uncle Lee,
    selamat tahun baru 2013 buat Uncle Lee juga...

    Lasykar Pelangi,
    terima kasih... he he heh tambah ayamnya, tak menambah nasinya hikhikk

    BalasPadam
  16. Khairiah,
    wow! Boleh habih sekor ayam! Hebatnya...

    Mieza,
    kak Amie pun seronok sama Mieza... daripada hobi harian ada juga yang sudi memandang he he heh

    Nita,
    terima kasih Nita... memang sedap, cubalah!

    BalasPadam
  17. Zila,
    salam cayanggg... dipersilakan mencuba menu yang ringkas penyediaannya tu...happy cooking Zila.

    Whitecappuccino,
    terima kasih WC!

    Tun Telani,
    memang sedap Tun.. tapi resepi kakak ni tak ada supnya!

    Ummiross,
    he he hehh...sampaikan salam buat Encik Suami Ummiross... memang rasa seronokkan Ummi, sebab hobi biasa-biasa disunting orang majalah he he hehh

    BalasPadam
  18. menarik tgk aym dengan nasi tu kak :)
    sedappp kan ;)

    BalasPadam
  19. Kesan merokok menggunakan rokok elektronik atau e-cigarette?

    BalasPadam
  20. Tanda dan dan punca mati pucuk
    Cara untuk hilangkan pedih ulu hati

    Tanda sakit jantung yang anda perlu tahu hari ini.

    BalasPadam
  21. Nasi ayam panggang sy suka, madu.. kena fikir banyak kali ni, Kak Amie, hihi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe