Lamb Chop Cukup Rasa

7:11 PTG

Assalamualaikum.
Selamat petang dalam salam sayang buat semua rakan pengunjung Amie's Little Kitchen yang dihargai. Ketika ini Amie sudah meninggalkan rumah dan bermakna Amie's Little Kitchen tidak berasap untuk beberapa hari kerana Amie menghadiri mesyuarat rasmi di Tawau. Bagaimana pun, untuk rakan-rakan yang sentiasa sudi bertandang, Amie tidak biarkan tudung saji di dapur Amie kosong tanpa sebarang hidangan. Pagi tadi Amie sempat sediakan Lam Chop Cukup Rasa untuk rakan-rakan yang disayangi. Sebenarnya resepi ini telah Amie rancang beberapa minggu yang lalu sebagai salah satu resepi untuk penyertaan contest MAGGI GOOD TO GREAT CAMPAIGN - Mieza : When A Working Mother Cooks. Oleh kerana, sekembalinya Amie dari mesyuarat nanti sudah tentu tidak sempat menyertainya kerana tarikh tutup contest ini ialah pada 25 Disember, jadi Amie tunaikanlah juga hasrat hati Amie pada hari ini.


Amie terlupa untuk bertanya kepada anak-anak tentang menu Lamb Chop Cukup Rasa yang dihidangkan sebelum berangkat ke Tawau pagi tadi. Jadi, sebaik sahaja teringat Amie minta pendapat anak-anak. Apa kata si bujang tengah? Tersangat sedap! Balik Lahad Datu nanti Mummy buat lagi ye.... Amie sendiri akui, memang ada perbezaan rasa berbanding di beberapa tempat yang pernah Amie makan. 


Setiap kali menghidangkan set lamb chop Amie pasti teringat anak-anak buah Amie yang gemar menikmatinya. Resepi begini memang Amie pernah sediakan untuk anak-anak buah yang memesan khas supaya Amie hidangkan untuk mereka. Biasanya kalau kami buat rumah terbuka raya, pada sebelah siang kami khaskan untuk jiran tetangga serta rakan taulan baik dari sebelah Amie mahu pun sebelah Encik Suami. Manakala sebelah malamnya pula kami sediakan menu khas untuk keluarga sebelah Encik Suami. Sambil menyediakan menu untuk tetamu yang hadir sebelah siang, Amie ambil kesempatan memerap daging bebiri untuk dipanggang pada sebelah malam. Anak-anak buah kami sempat mengingatkan supaya Amie sediakan sekali kentang goreng! Encik Suami menggeleng kepala sambil berkata.... "Hari raya orang makan ketupat, kenapa nak makan lamb chop?"
"Tak kisahlah, bukannya selalu mereka datang. Apa salahnya sekali-sekala layan selera mereka! Dah tahu apa mereka nak makan, senanglah kita nak sediakannya." Itu jawapan Amie. Memang benar, cara penyediaannya tidaklah sesukar mana, hanya sedikit bahan pemerap dan sudah semestinya ditambah dengan Maggi Cukup Rasa!
Encik Suami menambah..... "Atuk suka lamb chop." (Atuk merujuk kepada FIL). 
"Nanti Mummy sediakan untuk Atuk sekali," jawab Amie sebab faham apa yang dimaksudkan oleh Encik Suami. Memandangkan tidak semua ahli keluarga berminat dengan lamb chop, jadi Amie kena pastikan berapa orang yang ingin makan sebab kalau berlebihan nanti membazir pula!
Itulah cerita kami bersama keluarga dan sanak saudara. Bukannya selalu dapat bertemu, hanya sesekali bersua pada hari-hari tertentu seperti hari raya, kenduri, sambutan ulang tahun, hari ibu dan juga hari bapa. Jadi, apa salahnya sesekali sediakan menu yang mereka gemari.


Tentu Aznan  dan Aman  serta Rini masih ingat lamb chop yang pernah Amie sediakan. Waktu itu Atuk (FIL) masih ada, dan betapa seronoknya ketika itu! Masih teringat lagi, anak-anak buah Amie minta mayonis sebagai sos tambahan untuk dinikmati bersama set lamb chop yang tersedia sepinggan seorang!


Resepi : Lamb Chop Cukup Rasa

Bahan-bahan:
4 keping daging biri-biri
3 ulas bawang putih - kisar
3cm halia - kisar
1 sudu makan Soso Perisa Tiram Maggi
1 sudu makan Maggi Cukup Rasa
1 biji lemon - perah jusnya
3 sudu makan minyak zaitun

Cara:
1. Perap daging biri-biri bersama kesemua bahan di atas.
2. Perap selama 4 jam (perap semalaman dalam peti sejuk lebih baik kerana semua bahan meresap dalam daging).
3. Panggang daging biri-biri di atas kuali non-stick hingga masak.

Untuk sosnya pula Amie sediakan seringkas mungkin menggunakan sos lada hitam serta beberapa bahan campuran yang lain seperti di bawah.

Sos Lada Hitam
Bahan-bahan:
1 cawan sos lada hitam
3 sudu  makan SosTomato Maggi
3 sudu makan Sos Cili Maggi
1 sudu makan Sos Perisa Tiram Maggi
1 sudu makan lada hitam - tumbuk
1 labu bawang besar - cincang halus
3 sudu makan mentega
1 cawan air

Cara:
1. Panaskan mentega dan tumis bawang besar hingga garing.
2. Masukkan kesemua bahan dan biarkan sos mendidih dan pekat.
3. Angkat dan tuangkan di atas kambing biri-biri yang sudah dipanggang.
4. Hidangkan bersama kentang goreng, brokoli dan lobak merah celur.


Senang bukan cara menyediakan Lamb Chop Cukup Rasa dengan menggunakan bahan perencah keluaran Maggi. Untuk Mieza, nampaknya hanya 3 resepi sahajalah yang mampu Kak Amie hasilkan sebagai penyertaan dan sokongan untuk memeriahkan lagi contest yang dianjurkan itu. 

Untuk pengetahuan rakan-rakan yang berminat, contest ini bermula dari 26 November sehingga 25 Disember 2012Hadiah yang ditawarkan pula sungguh lumayan berupa satu set Maggi Culinary Solutions dan Percutian Keluarga ke Legoland Malaysia bernilai RM1500. 

Syarat-syarat penyertaan:

1) Hendaklah menjadi FOLLOWER kepada blog When A Working Mother Cooks. Kalau belum jadi follower cepat-cepat tekan butang follow kat sebelah kanan blog ni.

2) Memasak apa-apa sahaja makanan kegemaran dengan menggunakan barangan MAGGI (contoh Maggi stocks cubes, Maggi Cukup Rasa, Maggi liquid stocks, Maggi Hari-Hari Favourites, Maggi oyster sauce, Maggi seasoning and Maggi sauces range.- apa-apa sahaja barangan MAGGI) - INGAT tau baragan MAGGI je jadi jangan pula guna Knorr ke, Lee Kum Kee ke etc

3) Mengambil gambar dan postkan entry tersebut di blog anda.

4) Ceritakan tentang pengalaman indah anda (testimonial) menggunakan barangan MAGGI dan bagaimana MAGGI menyumbang kepada kehidupan seharian anda.

5) Hantarkan entry blog anda beserta gambar masakan kepadaasliza.yusoff@live.com.my dengan menyertakan butiran berikut:
        a) Nama
        b) URL untuk post berkenaan
        c) Nama masakan 

6) Anda boleh post seberapa banyak post/entry yang anda suka dalam masa sebulan kempen. Setiap kali anda post entry tersebut ke blog anda, sila hantar email bersama butiran seperti di perkara (5) di atas.

7) Pemenang akan dipilih berdasarkan bilangan post yang terbanyak dan pengalaman (testimonial) yang paling unik.


SEBARKAN CONTEST INI kepada semua rakan-rakan anda...




24 comments

  1. Isk isk isk lom habis pitam tgk ayam masak merah dtg lak lamb chop adehhhhhh menyanyi terus perut D5 hehehheh best nyerr amie...

    BalasPadam
  2. takde la susah mana pun nak buatnya amie kan? yg penting..rajin mencuba.

    BalasPadam
  3. nak join tapi agak-agak sempat x?hehe

    dah laa esok baru nak balik rumah..huuuu

    BalasPadam
  4. Delima,
    lepas ni dapur tak berasap sampai minggu depan Delima....

    Whitecappuccino,
    betul tu WC... sebenarnya ada maca2 resepi lamb chop ni, pilihlah yang senang dan sesuai dengan selera.

    Faa,
    boleh Faa... yang penting ada masa lagi sampai 25 Disember... jomlah joint bagi meriah-meriah!

    BalasPadam
  5. sedap nye lamb chop..hubby saya suka order ni..saya suka chiken chop

    BalasPadam
  6. Memang secukup rasa..sampai tengok pun bikin liur terjatuh...duinaaa..

    BalasPadam
  7. Masakan pengikat kasih sayang..
    Sedapnya, sampai terkesima ummi tengok gambar, hehe..

    BalasPadam
  8. kalau kambing memang sedap Amie meratah mmg tak cukup sekeping dua keping tu..

    BalasPadam
  9. salam syg amie..anda buat saya rasa berada kat steak house skrg..hehe..gravy yg cantik & nampak fresh! :)

    BalasPadam
  10. peberet hubby saya tu kak tp bukan peberet sy sbb sy tak makan bekk..bekk.. hehehe..

    tu kalo akk hulur depan hubby sy comfirm licin kak...

    BalasPadam
  11. salam amie..
    wahh.. bertuahnya anak2 amie.. walau ditinggalkan oleh ibunya beberapa hari tp puas hati sebab sebelum ditinggalkan pagi2 lagi anak2 dpt nikmati lamb chop yg sedap ni...

    BalasPadam
  12. lamb chop nie fav suami zila kak..minat betul dia mkn ..zila mcm slow sikit..akk mmg rajin tau:) suka dtg sini..semuanya best2:)

    BalasPadam
  13. fuyyoooo..... hebat2! walaupun tun xmakan daging, tp nmpk sgt sedap nih!

    BalasPadam
  14. Peberet saya tu kak...biasanya makan kat kedai jer...lepas ni nak buat sendiri...Thnks kak berkongsi resepi..muaahhhhh sayang akak..

    BalasPadam
  15. uwalah...enak ei..piye arek roso ki??

    BalasPadam
  16. Kak Amie...salam rindu...wahhhh tak tahan mieza tengok lamb chop..dah meleleh dah air liur mieza...kak amie TQ sudi sertai campaign tu..insyaAllah mieza dan MAGGI akan buat pemilihan pemenang sebaik saja campaign ditutup...TQ kak amie

    BalasPadam
  17. Hi Salami, wow! You sure can cook up a storm. Looks so delicious.
    But regret lamb, itek and kambing not on my food list, ha ha.
    Can see you have a black belt in cooking.
    Have a nice weekend and simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.
    ps, senang datang, ya.

    BalasPadam
  18. bestnyerr..mcm sajian profesional western food jee...sedap2!!

    BalasPadam
  19. Tihara,
    Kak Amie suka buat sendiri sebab hasilnya menepati selera diri & family....

    Rahel,
    lap liur tu dulu Rahel... mari makan sama, Kak Amie sediakan sepinggan he he hehh

    Ummiross,
    mudah-mudahan Ummi... jom makan sama Ummi.

    BalasPadam
  20. Kak Nooriah,
    anak-anak yang rebut2 makan... kita seronok aje tengok!

    Lesung Batu,
    salam sayanggg.... sesekali kita layan selera macam kat steak house okey kan LB...

    Mas,
    he he hehh lain orang lain seleranya ye Mas.

    BalasPadam
  21. Madiha,
    he he hehh kalau berjauhan tentu rindua-rinduan ye Madiha, itulah salah satu cara untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan.

    Zila,
    alhamdulillah Zila... masih ada kudrat untuk menyediakan sajian....

    Tun Telani,
    memang ada oprang tak makan lamb, dulu kakak pun tak makan tapi tengok MIL (juga tak makan lamb) selalu masak utk FIL... akhirnya tersuka pula...

    BalasPadam
  22. MP,
    memang sedap kalau makan di luar MP, tapi bila tahu buat sendiri kakak suka pula makan di rumah sebab boleh pilih bahan kegemaran kita.

    Rohah,
    yo ayok... dolan reney toh, mengko tak gawek no...

    Mieza,
    salam sayang dari kakak... nampaknya tak banyaklah resepi yang boleh disumbangkan sebab kakak asyik terlari ke sana ke mari menghadiri mesyuarat & urusan rasmi sampai Krismas nanti. Tapi sekurang-kurangnya dapatlah juga kakak tumpang meriahkan contest tu ye Mieza..

    BalasPadam
  23. Uncle Lee,
    terima kasih banyak... wow! terima kasih... dapat dah Amie back belt dari Uncle Lee!

    Nens,
    terima kasih Nens sayanggg... jemput!

    BalasPadam
  24. Aslmkum Amie.
    sedap nampak lamb chop Amie hidangkan ni.set nasi tomato dg ayam masak merah kat bwahpun nampak sedap....
    good luck Amie utk contest maggi ni!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe