Blueberry Pancakes

10:05 PG

Assalamualaikum.
Jom sarapan lempeng blueberry... nampak comot aje gambar terutama taburan gula icingnya tu. He he hehh..... patutnya guna ayakan supaya sekata tapi pengayak pulak baru dicuci, masih basah... jadi tabur-tabur je gitu. Yang penting, anak-anak suka dan habis dah 20 keping lempeng comel yang kecil-kecil saiznya tu!


Resepi : Blueberry Pancakes
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
2.5 cawan tepung pau (guna tepung gandum pun boleh, ni sebab nak habiskan tepung pau dalam simpanan)
2 biji telur
1 cawan air
3/4 susu cair
4 sudu makan minyak canola
6 sudu makan blueberry filling
secubit garam
gula icing secukupnya

Cara:
1. Pukul telur hingga kembang. Masukkan air dan susu cair. Pukul lagi.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diakhiri dengan minyak canola.
3. Boleh tapis adunan untuk menghilangkan ketulan tepung sekiranya ada.
4. Masukkan blueberry filling dan kacau sebati.
5. Panaskan kuali non stick dan tuangkan satu senduk adunan. 
6. Terbalikkan pancake supaya masak kedua-dua belah.
7. Masak adunan sehingga habis.
8. Untuk menikmatinya, taburkan icing di atas permukaan pancake tadi.



Sekian, hidangan ringkas untuk alas perut kami sekeluarga pada pagi Selasa yang mendung ini.


13 comments

  1. Hello Amie, ini la sedap best for breakfast. Agak2 nya saya boleh habis lima keping, ha ha.
    Very nice, Amie.
    Tu blueberry mahal ke? Where I am if we go up north kalau nampak ni blueberries, nak jaga sikit sebab tentu ada bear, they love these berries...

    Have a nice day.
    Lee.

    BalasPadam
  2. Salam Kak Amie...amboiihhhhh...siap berbintang-bintang lagi tuuuuuuu....Pancake gebussss 2 pcs..pleaseeeee......

    BalasPadam
  3. 2 hari lepas ada beli fresh blueberries, tengah fikir nak buat apa.

    BalasPadam
  4. amboi bf menu omputihlah Amie, sedap tuuuu..Yatie wat lempeng pisang je...nak tukar tak...tentu takmo kan sbb dah biasa makan pisang kan..he3...

    BalasPadam
  5. Salam Amie.Apa kabar?Terima kasih rajin singgah ke 'umah' atie ya..walupon kdg kala tuan umah ttp pintu :D
    Klu kat umah atie....pancake cicah ngan susu(^_^)

    BalasPadam
  6. saya bangun2 tadi pekena teh o dengan biskut kering aje kat amie... :)

    BalasPadam
  7. sedapnya kak amie

    pes beri biru tu blueberry paste ke blueberry filling ye

    BalasPadam
  8. hujung minggu ni leh wat ni, klu ri bekerja cm xsempat je..lgpun klu makan benda alah ni kene menikmati btl2..br syok..:)

    BalasPadam
  9. Sedapnya lempenggg tapi nak makan kampung style, mkn cicah ikan bilis. Heheh

    BalasPadam
  10. sedapnya kalo dpt mkn ngan fresh cream / ice cream..nyumnyum

    BalasPadam
  11. Uncle Lee,
    boleh 5 keping... kecik2 aje pun lempeng tu Uncle Lee ha h hahahh...jangan lupa bagi sikit kat bear yea...

    Sue,
    boleh Sue... ada 20 keping ni...marilah makan sama.

    Hazila,
    bestnya ada blueberry segar!

    BalasPadam
  12. Yatie,
    lempeng pisang pun sedap apa.... he he heh yuk tukar2, lempeng blueberry dengan lempeng pisang.. kang adalah tu yang tertukar warna matanya ...

    Atie,
    khabar baik Atie...pancake ni cicah apa pun sedapkan Atie, lagilah kalau perut tengah keroncong!

    Cheq Sue...
    alhamdulillah... ni ada kerajinan sikit godek2 tepung buat lempeng Sue...jom makan sama.

    BalasPadam
  13. Tina,
    sorry... silap... tengok balik kat bekas tu tadi, blueberry filling... tq Tina.

    KunangKunang,
    memang kena nikmati betul2... baik2 ye KK nanti bertukar warna mata pulak he he hehh

    SweetOney,
    boleh makan dengan sambal ikan bilis... tapi dah habis (kelmarin buat nasi lemak sambal ikan bilis).

    Faa,
    betul Faa... lagilah lekat kat kerusi tak leh bangun ha ha ha ahh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe