Labu & Udang Masak Kari Kerisik

6:38 PTG

Assalamualaikum.
Cerita labu lagi.... apa boleh buat kalau dah belah labu alamatnya kenalah berderet-deret keluar menu labu! Malam semalam buat kek labu manis, jadi lauk hidangan makan malam ini Amie sediakan Labu & Udang Masak Kari Kerisik. Amie bubuh kerisik tau! Biar kuahnya pekat. Memang pekat pun! Ada tak jumpa di mana-mana resepi begini? Hmmmmm.... yang penting sedap! Dan hakcipta terpelihara dengan nama resepi yang tersendiri. Sedap atau pun sebaliknya, itu terpulang pada deria rasa dan selera masing-masing. Apa pun kalau dah namanya udang, rebus bubuh garam pun sedap!


Resepi : Labu & Udang Masak Kari Kerisik
Olahan: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
300 gram labu manis - buang kulit dan potong dadu
20 ekor udang kertas
1 sudu makan kerisik
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 pelepah daun kari - lurutkan daunnya
1/2 sudu pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
3 ulas bawang putih - cincang
1/2 labu bawang besar - cincang
2 sudu makan cili kisar  
2 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan rempah kari ikan
2cam halia - hiris halus
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang putih serta bawang merah. Goreng hingga harum dan layu.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan rempah kari daging dan rempah kari ikan serta daun kari.
4. Masukkan asam jawa dan santan cair. Biarkan mendidih seketika.
5. Masukkan labu manis dan udang. Apabila labu manis hampir empuk, masukkan santan pekat.
6. Setelah kuah hampir pekat, masukkan kerisik dan kacau rata.
7. Tambahkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
8. Tutup api dapur dan sedia untuk dihidangkan.


Jemput makan!

14 comments

  1. wow! kompem sedap ni..wc pun beli labu dan udang semalam..ingt nak masak lemak kuning udang dan labu esok.

    BalasPadam
  2. Ada stok udg krtas 3kg dlm esbok...beli tp blm jgk d msk2..bla anak2 x d rmh..mood memasak tu teda..dan yg btl nya malas tu yg byk..hihi.

    BalasPadam
  3. Whitecappuccino,
    ingat tadi pun nak masak lemak kuning juga, tapi dah terpandang daun kari, jadi termasak karim pulak.

    Qaseeh,
    memang anak-anak pelanggang setia kita, kalau tak ada siapalah yang nak makan.

    Puan ros,
    tak sampai berapa pinggan nasi... masak aje, anak & Encik Suami yang makan, he he he hehhh

    BalasPadam
  4. akak pun ada stok udg tapi labu tkde lah pulak, kena cari lah gamak nya ni kan

    BalasPadam
  5. Nampak sedap sangat tu Amie, kena air tangan Amie, masak apapun, ummi percaya mesti sedap bangat!

    BalasPadam
  6. nama resepi cam best je Amie..rasanya dah tentu sedap kan! suka kari pekat melekatt camni..cam kari mamak..hehe

    BalasPadam
  7. Kak Nooriah,
    bila ada stok labu...susah pulak nak habiskannya...

    Ummiross,
    alhamdulillah...terima kasih Ummi, jemput makan Ummi.

    Lesung batu,
    Amie memang suka kari pekat... dari dulu, kini dan selamanya....

    BalasPadam
  8. Selamat malam dear kak amie : )

    Yummy, selalu terliur tengok masakan kak amie, ngam ni buat dinner, laparrr!!

    BalasPadam
  9. Fuyooo...sedap ni..klau dekat nk jgk tumpang mkn ni....suka labu n udang..tapi jarang masak gaya ni...nnti blh try resepi ni..:-)

    BalasPadam
  10. sy pernah cuba lebih kurang masak cam ni...tapi tak bubuh labu...sedap kan...Masak pekat2 skit...boleh cicah roti..

    BalasPadam
  11. Ya Ampunnnn.. sodap eay Amie.. :b

    BalasPadam
  12. wah sedapnye..semalam gi pasar terdetik gak nk beli labu manis ni tp xtau nak masak pe.last2 xbeli pun..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe