Ban Jagung

5:52 PTG

Assalamualaikum.
Selamat petang semua.... Dah minum petang ke? Cuaca dingin sepanjang hari menyebabkan perut terasa cepat lapar. Bersama si bongsu Amie cuba godek-godek tepung di dapur untuk buat Ban Jagung resepi dari Sajian Istimewa Masterchef Shahriah Abdullah. Oleh kerana kepalan doh Amie bersaiz kecil, jadi tidaklah naik menggunung setelah dibakar. Lain kali kena buat kepalan besar sedikit supaya naiknya cantik melebihi paras cawan yang digunakan. Terima kasih Sha, kerana hadiah buku resepi yang Sha kirim sentiasa membantu Kak Amie untuk mencuba hidangan-hidangan ringan dan mudah buat sajian keluarga.


Amie gunakan 1/2 adunan daripada bahan yang tertera dalam buku resepi. Kita lihat resepi mudah dan penggunaan bahan yang ringkas seperti di bawah ini.

Resepi : Ban Jagung
Sumber : Buku Masakan Sajian Istimewa Masterchef Shahriah Abdullah

Bahan-bahan:
1kg tepung gandum
100gm mentega
2 biji telur
1 sudu besar soda bikarbonat
100gm gula kastor
200mp susu segar
garam secukup rasa
6 sudu besar krim jagung

Cara:
1. Campurkan tepung gandum, serbuk soda bikarbonat, gula dan garam. Gaul rata.
2. Lubangkan di tengah adunan dan masukkan telur, susu segar, mentega dan krim jagung. Uli sehingga menjadi doh.
3. Sapukan sedikit mentega di atas doh dan biarkan sehingga adunan naik dua kali ganda.
4. Setelah adunan naik, uli lagi dan kepalkan doh sebesar bola golf. Masukkan ke dalam acuan mufin.
5. Bakar di dalam oven pada suhu 150'C selama 25-30 minit.

19 comments

  1. kak amie ..sedap ..rase macam nak duduk serumah dengan kak amie je ..dapat makan macam macam :) ..

    BalasPadam
  2. Jangan begitu bah Kak Amie...bikin baliur-liur jak ni...petang2 ni memang sesuai la klu menghadap nescafe nai sma ban jagung...ambik dua ya...

    BalasPadam
  3. woaahhh sedapnyaa....saya mmg suka jagung!

    BalasPadam
  4. wah kak Amie...mcm2 makanan..bikin lapar n teruja je lah nak buat tp oven rosak lak haru ;0...

    BalasPadam
  5. Salam kak amie, thnks 4 ur greeting, sedapkan makan ban jagung petang2 ni, yang paling penting boleh buat sendiri : )

    BalasPadam
  6. wah ada bun jagung disini bak satu Mie nk tukar dgn nougat hahaa sedap nampaknya tu

    BalasPadam
  7. best ni mkn panas2 buat minum ptg ;)

    BalasPadam
  8. wahh kak amie cuti2 sek nie..rajin btl melayan selera ank2 kan..nampak sedap kak:)

    BalasPadam
  9. sedapnya..mcm nk mintk jer 2-3 ketul...teringin nk wat jgk tp takut xmenjadi jer..

    BalasPadam
  10. Sure wangi satu rumah waktu bakar...sedap Dan menarik

    BalasPadam
  11. Rindu Kak Amie cayanggg ^__^

    bau wangi ban jagung dh smpai sini.. sedapnyaa..kat umah ni semua suka jagung

    BalasPadam
  12. Rindu Kak Amie cayanggg ^__^

    bau wangi ban jagung dh smpai sini.. sedapnyaa..kat umah ni semua suka jagung

    BalasPadam
  13. salam dari oman Amie ...follower ke 803

    BalasPadam
  14. Sis pun suka resepi dari buku Sha,resepinya senang dan bahan yg digunakan pun mudah didapati.Nampak sedaplah amie.

    BalasPadam
  15. sedapnya ..rasa jagung n comel2 pulak tu..

    BalasPadam
  16. Olala!!!, sodapnya, terliur nengok.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe