Kek Mentega Pandan

11:39 PTG

Selamat malam semua.
Puas Amie tergelak menyaksikan hasil Kek Mentega Pandan Amie di bawah ini. Memang sekali pandang  maca okey saja tapi bila dua kali pandang..... Allah! Kek hangus! Apa pun kata UCU BAKERY - FARIDAH, janganlah suka merendah diri nanti susah orang nak nampak.... lega rasanya bila Ucu kata lagi, pada mata kasar akak mungkin keras kejung, comot le, selekeh le, tapi pada mata halus Ucu ni... nilah yang dinamakan keindahan n kesenian dalam mendeko...dan kelazatan yang tak terhingga tau! Inilah komen yang menyejukkan hati Amie yang diberikan oleh Ucu dalam entri KIWI MOUSSE CHEESE CAKE Amie minggu lepas. Wokey.... biar pun Kek Mentega Pandan ini hitam di luar tapi manis di dalam! Buktinya, Encik Suami tidak sabar-sabar untuk menikmatinya sambil mengupas bahagian luarnya... tidaklah hangus tapi.... boleh tengok gambar di bawah tu.... saja letak di bawah nuuu...






Wokey.... terima kasih buat Ita dari MASAM MANIS - AZLITA AZIZ kerana sudi kongsi resepi Kek Mentega Pandan yang sungguh lazat ini (kalau kena caranya he he he ehhh). Amie terlebih titik pewarna hijau epal, jadi lebih hijaulah jadinya berbanding Kek Mentega Pandan yang dihasilkan oleh Ita. Maklumlah kita baru nak berjinak-jinak dengan dunia ini, tentu masih banyak salah silapnya. Minta izin ye Ita, Amie salin resepinya di bawah ini untuk tatapan rakan-rakan yang lain. 

KEK MENTEGA PANDAN
By : Chef Zubaidah
Rujukan : Buku Resepi Jamuan Kek 

Bahan-bahan:
270 gm mentega
230 gm gula kastor
5 biji telur
60 gm santan
1 sudu besar pes pandan
1 sudu teh pewarna hijau epal 
240 gm tepung naik sendiri
30 gm kelapa parut kering
1/2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla

Sediakan loyang 9 inci
Sapukan sedikit mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek
Panaskan oven pada suhu 170C

Cara:
Pukul mentega dan gula kastor hingga sebati dan berkrim.
Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul.
Kemudian masukkan  esen vanilla, kelapa parut , pes pandan dan pewarna hijau. 
Masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan santan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang 9 inc dan bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek dimasak sempurna.




Nampak tak di belakang tu... rupa paras sebenar Kek Mentega Pandan Amie. Apa pun masih boleh dimaafkan kerana ini kali pertama Amie menghasilkannya. Kali kedua mungkin warna hitam manis itu bertukar kepada coklat pula, dan seterusnya akan terhasillah Kek Mentega Pandan yang sempurna. Apa pun, sebenarnya.... kek sudah habis dimakan anak beranak, tinggal kulit-kulit nan hitam manis tu aje....

12 comments

  1. salam kak, kita tgh membaking kek chiffon ni, tapi beludak, bekasnya kurang besar..
    rajin kakak sorang ni ngadun kek, kepingin mbanget yo..

    BalasPadam
  2. aaaaaaaaaaa..sedap nye ain dah la hantu kek nyum2

    BalasPadam
  3. Yg hitam manis tu ketepikan kerana warna hijaunya menggoda kalbu..tapi hasil Tgn kak amie tak pernah mnghampakan...

    BalasPadam
  4. Cantik warna hijaunya... berseri2

    BalasPadam
  5. bestnyer je ni kak amie..telan air liur nens..hehe..;)

    BalasPadam
  6. Rata rata chef yang handal tu, bukan sekali masak terus sedap. Adat la tu kan? Asal tak jadi pembaziran, dah syukur. Practice makes perfect!

    BalasPadam
  7. salam...petang2 sedap layan kek macam ni

    BalasPadam
  8. Janji sedap Amie, rupa belakang kira, hehe..
    Nak sepotong!!

    BalasPadam
  9. salam kak amie,
    zila minat jgk kek camne..simple2 klu yg byk icing kurang sikit makn..tp suami mesti ada icing..klu x der dia x mkn..he hhehe payahhh:)

    BalasPadam
  10. Saya minat kek camni kak, tak sabar nak buat. thanks share resepi

    air purifier malaysia
    Best air purifier in malaysia

    BalasPadam
  11. Looking for the best travel insurance? click here for the best one!

    Etiqa Tripcare 360
    Etiqa Tripcare 360 takaful
    Tripcare 360

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe