Sotong Masak Kicap Memang Sedap!

4:52 PTG

Assalamualaikum.
Kali ini Amie nak kongsikan menu Sotong Masak Kicap. Suka sangatlah Fairuz dan Firdaus makan nasi dengan lauk begini. Cerita tentang masakan berkicap ini, teringat betapa lazatnya air tangan Bonda kalau masak ayam kicap atau ikan pari masak kicap! Bonda tak pernah tinggalkan rempah 4 sekawan, dan juga lada putih atau lada hitam dalam masakan kicapnya! Memang terasalah lada putih atau lada hitam yang Bonda bubuh! Itu cerita air tangan Bonda. Sekarang kita lihat resepi Sotong Masak Kicap hasil air tangan Amie di bawah ini.


Bahan-bahan:

500 gram sotong segar - bersihkan dan potong ikut citarasa - toskan 
3 biji kentang - kupas kulit dan potong wedges - goreng hingga kuning keemasan - ketepikan
2 sudu besar kicap pekat
1/2 sudu kecil pati asam jawa
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan penumis:
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis. Tumis hingga terbit bau dan bawang menjadi layu.
2. Masukkan kentang, pati asam jawa, lada hitam dan kicap pekat.
3. Gaul rata dan masak selama 1 minit sahaja.
4. Masukkan kentang goreng dan taburkan garam, gula / perasa pilihan.
5. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Sotong Masak Kicap ini tidak berkuah banyak, hanya kicap bercampur air yang keluar dari sotong semasa proses memasak. Amie tidak tambah bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan kuahnya. Apa pun, rasanya memang sangat sedap. Terima kasih Bonda kerana masakan berkicap yang Bonda olah membuatkan kami makan sampai menjilat jari!

2 comments

  1. sotong masak kicap tak pernah tak memikat kak, nnti dana nk try la potong pesen macam akak tu, lawo lak kejadiannya...

    BalasPadam
  2. Water Hack Burns 2lb of Fat OVERNIGHT

    Over 160k men and women are using a easy and SECRET "liquid hack" to drop 2lbs each night as they sleep.

    It's simple and works every time.

    You can do it yourself by following these easy steps:

    1) Hold a drinking glass and fill it half full

    2) And now learn this weight losing hack

    and you'll be 2lbs skinnier as soon as tomorrow!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe