Gulai Lemak Udang

5:45 PTG

Selamat petang semua.
Amie dah siap masak untuk makan malam. 
Kami makan malam lebih kurang pada pukul 6 petang, sebaik sahaja Firdaus, Fairuz dan Encik Suami pulang. Maklumlah, waktu Maghrib di LD lebih cepat 1 jam berbanding di Malaya, jadi semuanya perlu siap sebelum pukul 6. Firdaus pula, lebih suka makan ayam  dan telur berbanding ikan dan lauk lain. Kalau lauk ayam, dia makan sendiri. Kalau lauk ikan, kitalah yang kena suap dia. Tak apalah, makan bersuap asalkan perutnya kenyang. Maklumlah sehari suntuk di sekolah, banyak tenaga digunakan. Dan, kebetulannya petang ini pun ada lauk ikan, jadi memang kena menyuaplah jawabnya!

Sementara menunggu anak-anak pulang dari sekolah, dan kebetulan hidangan sudah siap tersedia di meja, Amie ambil kesempatan kongsikan salah satu lauk masakan pada petang ini iaitu Gulai Lemak Udang. Seisi rumah memang berselera sungguh apabila menghadap lauk begini. Tak dapat banyak isi, dapat kuah membanjiri nasi putih pun dan cukup sedap!

Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
500 gram udang basah - bersihkan
600 ml santan segar - kisar dari 1/2 biji kelapa
5 batang kacang panjang - hiris serong
2 biji tomato - belah 4
1 keping asam gelugor (nak lebih masam boleh tambah)
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
7 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah (tak ada bawang merah - gantikan dengan 1 labu bawang besar)
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas

Cara memasak:
1. Satukan santan, bahan kisar, dan asam gelugor ke dalam periuk.
2. Masak dengan api kecil, dan sentiasa kacau kuah hingga mula mendidih.
3. Masukkan udang, tomato dan kacang panjang.
4. Setelah udang dan kacang panjang berubah warna, masukkan garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau lagi selama 1 minit dan kemudian padamkan api dapur.

P/S Tak tahu bila akan ada bekalan bawang merah!

Wokey....!
Gulai Lemak Udang dah siap.

3 comments

  1. sedapnya kak, udang ni masak apa pun sedap ya...
    kalau makan udang kene suap ke makan sendiri firdaus nya kak? hehehe

    BalasPadam
  2. Do this hack to drop 2 lbs of fat in 8 hours

    At least 160000 men and women are hacking their diet with a simple and secret "liquids hack" to drop 2lbs every night in their sleep.

    It's simple and works on everybody.

    You can do it yourself by following these easy steps:

    1) Go get a clear glass and fill it up with water half full

    2) And then learn this strange HACK

    you'll be 2lbs lighter as soon as tomorrow!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe